”Vilken speed den här hästen har”

Thai Tanic – svensk-norsk segrare i Olympiatravet

TRAV

En norsk häst men en svensk kusk.

Den nordiska förbrödringen var total sedan Thai Tanic vunnit Olympiatravet med Björn Goop i sulkyn.

– Vilken speed den här hästen har, sade Björn Goop.

Det blev ett oerhört rafflande upplopp med flera hästar i segerstriden. Först tog franske Kito du Vivier kommandot, sedan kom Super Light loss och längst ut spurtade Order By Fax vasst. Men från en invändig position lyckades Björn Goop tråckla sig loss med Thai Tanic, som avslutade oerhört snabbt sista 50 metrarna och fick nosen först på nya rekordet 1.13,0.

– Lite tur ska man ju, sade Goop och log. Men jag trodde inte att Thai Tanic skulle kunna växla tempo så snabbt och hinna fram till seger. Jag är oerhört imponerad av honom.

Avgjorde loppet

Thai Tanic kom till Björn och pappa Olle Goops stall förra hästen från norske tränaren Trond Andersen. Han kom med meriter som en av Norges bästa unghästar någonsin men som kanske hade stagnerat en smula i utvecklingen.

– Vi har ju hela tiden känt att Thai Tanic varit en topphäst, men vi har medvetet tagit det lugnt i de första starterna och det är först nu som vi har toppat formen en aning, berättade Björn.

Thai Tanic var som vanligt snabb från start men Björn valde att inte svara Improve Ås i första kurvan.

– Jag chansade där och hoppades att det sedan skulle lösa sig, det gjorde det och där avgjordes loppet till vår fördel.

Backe nöjd

Det var inte bara kända olympier på Åbytravet. Där fanns också fotbollstränaren Hasse Backe, som fick se sin häst Across The Lines ta en imponerande seger med Erik Adielsson i sulkyn. Det var hästens tionde seger i sin elfte start men han fick inget gratis den här gången.

Det började med tredjespår i början, sedan tvingades Across The Lines trava utvändigt om ledaren men kunde ändå vinna säkert.

– Across The Lines imponerar verkligen och han kan vinna från alla positioner. I dag blev det tufft men han var starkast igen, sade förre Köpenhamnstränaren Hasse Backe.

Across The Lines delägs också av tränarkollegan Sören Åkeby (Malmö FF) samt spelarna Tobias Linderoth och Marcus Allbäck i FC Köpenhamn.

– Dom var visst upptagna av träning, men jag fattar inte hur fotboll kan vara viktigare än trav en sån här dag, sade Backe och skrattade.

Backe funderar just nu över ett kontraktsförslag från grekiska toppklubben Panathinaikos.

Rekordbidrag

Olympiatravet kördes första gången 1979 med Pershing och Berndt Lindstedt som segrare. Sedan har evenemanget vuxit och travsporten har efter lördagens rekordsumma på 9,3 miljoner kronor bidragit med 134 miljoner kronor till de svenska olympierna.

– Ett avgörande bidrag till våra framgångar i OS, sade Svenska olympiska kommitténs ordförande Stefan Lindeberg.

Handikappidrotten fick ett bidrag på 930000 kronor från ATG och har sedan samarbetet inleddes 1995 fått 7,6 miljoner.

Sportbladet.se-TT ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM