Björn Goop gör allt rätt

Micke Nybrink summerar helgens V75

TRAV

Björn Goop vann Olympiatravet. Det var han som vann.

Redan efter V75-1 borde man ha fattat det.

Snubben gör allt rätt sju dar i veckan och när han har en dag då allt flyter är han omöjlig att stoppa.

Hästen hette Thai Tanic och ingen

annan kusk i hela världen hade väl vunnit med honom?

Kanske att jag tar i lite. Thai Tanic var förstås jättebra, man vinner inte Olympia-travet om man inte är en topphäst, men det kändes ändå som om det var resan, kusken och flytet som fällde avgörandet. Flera andra hästar var bättre – men de kördes inte lika optimalt.

Ta Jos Verbeeck till exempel. Han kör som en dåre: pressar, pullar upp, svarar, stökar och bökar. Och får bara stryk med någon meter från dödens med Kito du Vivier. Hästen var grym men Verbeeck inte lika toppad. Avslutningen där han vinglade ut ett spår och gav Björn Goop och Thai Tanic luckan, fixade rena motorvägen åt vinnaren, var en ren bjudning och bar ett klant-arsels signum.

Överraskar alltid

Ändå måste jag säga att det är kul att se honom, det är samma feeling som när John Daly dyker upp på golfbanan eller när John McEnroe spelade tennis. Man vet aldrig vad som är på gång och när det stämmer är det häftigt att se. Men bottennappen är också totala.

Favoriten och min och mångas spik, Order By Fax, svek. Visst var det så? Han fick en underbar resa av Per Lennartsson som gjorde allt rätt – det går helt enkelt inte att köra bättre. Ändå kunde han inte plocka ner dem sista 400. Om hästen varit i närheten av formen han visat i de två senaste starterna hade han förstås vunnit med ett par längder. Det hade bara visslat till.

Men det är ju hästar, inga maskiner, som jag brukar få förklarat för mig på stallbackarna.

Dumle Loss helt under isen

Dumle Loss var också en av de stora förlorarna. Att Erik Adielsson inte körde hade ingen som helst betydelse, Joakim Wallins styrning var det inget fel på. Han hittade andra ytter i rygg på Verbeeck och körde när han skulle. Tyvärr var hästen under isen och gav sig helt över upploppet.

Positiv var dock Super Light som spurtade snyggt till andraplatsen och Hot Tub måste väl ha gått mycket bra efter sin galopp?

Vad minns vi mer? Across The Lines förstås. Hans sätt att avgöra från dödens var otäckt imponerande, jag tyckte att han såg slagen ut in på upploppet, men tydligen kan han trolla fram nya krafter när det behövs.

Nu gäller det för Hans Adielsson att konservera formen på hästen till den första söndagen i september. Att inte starta bort formen, att bara sikta på Derbyt?

Mitt drag i samma lopp, Colombian Necktie, galopperade igen verkar inte vara världens smartaste.

Passas nästa gång: Flying Young galopperade kort 250 kvar i Stoeliten men spurtade ilsket i skymundan och såg underbar ut.

ARTIKELN HANDLAR OM