Max Flukt kan bli 2000-talets nya Legolas...

Micke Nybrink om lördagens V75

TRAV

Före loppet haltade han runt banan.

När det blev allvar vet jag inte vad som hände. Men Max Flukt fullkomligt körde ihjäl ett gäng elithästar.

De "dog", en efter en, gick ner på knä eller föll raklånga.

Det var travsport när den är som bäst.

Harper Hanovers lopp blir allt större. Genom åren har vi sett kanonhästar i långloppet under Elitloppslördan: Pride Farming, Queen L., Utah Bulwark, Flambeau des Pins och Etain Royal är några vinnare vi minns med välbehag.

Men dessa hästars prestationer bleknade i går. Att se Max Flukt dundra runt på 13,8/3140 meter och bara lämna allt över upploppet var travpoesi

Det är inte ofta vår sport är så här stor, själv hade jag spelat en annan häst i loppet men den förlusten reflekterade jag inte en sekund över.

Jag var mållös, det var med rysningar och en klump i halsen jag såg Max Flukt sticka 200 kvar. När den lille amatören Kent Knutsson från Småland gungade i sidled i sulkyn och Max, uppenbarligen vild av lycka, rusade ifrån den samlade stayereliten.

Före tävlingarna hade det sett allt annat än ljust ut. Eller var det bara jag som inbillade mig att Max var bakhalt i de inledande uppvärmningsvarven? Och i defileringen, fem minuter före start, såg han verkligen inte ut som en blivande världsrekordhållare.

- Du har inte sett honom tillräckligt ofta i låga farter. Han kommer alltid att vara sån. Det är först när man gasar han skärper till sig, förklarade Kent när jag tog upp min lilla iakttagelse.

Stor uppvisning

Loppet blev en enda stor uppvisning. Knutsson, som somliga hade tvivlat på som kusk och taktiker, gjorde allt rätt. Starten prickades i bästa Erik Adielsson-stil, ett par galopperade konkurrenter stod halvt på tvären men Max och Kents samspel var perfekt och ingen hade kunnat göra det bättre.

Efter en inledande uppvärmningsrunda i 14,5-tempo ökade Max farten. Det gick 13,3 sista 2000 och de stackare som försökte sig på en attack, Spring Ray och Joel James, kippade efter luft tidigt och man tyckte nästan synd om dem. De kläddes av fullständigt.

De mötte en häst som inte behöver vara rädd för någon, som kommer att bli hur stor som helst. Legolas, Ego Boy och Ina Scot är hästar från 1970-, 1980- och 1990-talet som betydde enormt mycket för travsporten.

Max Flukt har alla möjligheter att bli 2000-talets Legolas - om inte ännu större.

Jag frågade givetvis Kent Knutsson om han inte ångrade sig nu. Borde han inte varit med i dag istället, i Elitloppet? Men Kent gick på moln och hörde knappt frågan.

De hade slagit världsrekord med en tiondel och stallkompisen Bat Boy blev tvåa. 750 000, på ett bräde till det lilla stallet.

MICKE

NYBRINK

Micke Nybrink