Laritz Supergoal kan en internationell topphäst

Stark insats vid V75 på Jägersro

TRAV

Den 18 augusti 1974 blev Hans-Owe Sundberg historisk när han vann det första V65-loppet. 32 år senare och hans bästa tid är nu.

Vid V75-tävlingarna på Jägersro vann Sundberg med lovande Laritz Supergoal på 1.13,3.

– Man drömmer ju alltid om en internationell häst.

Laritz Supergoal har absolut förutsättningar att bli en internationell topphäst – om han redan inte är det?

Femåringen fick trava utvändigt om ledaren och andrahandsfavoriten Sundance Clover under slutvarvet. Conrad Lugauer drog hårt där framme i spets vilket var jobbigt för Laritz Supergoal men det gav också Sundberg möjlighet att gå ner i rygg och vila några hundra meter med sin häst.

Det var möjligen avgörande för slutresultatet att Sundberg visade den taktiska kylan. Både Harmonic Silvio och Hudson Blue spurtade vasst långt ute i banan men kom inte förbi Sundbergs kämpe.

– Han ger sig sällan i en slutstrid och det kändes ändå rätt säkert sista biten.

Halsinfektioner

Laritz Supergoal kvalade in till både Kriteriet (2004) och Kungapokalen (2005) men sedan tog det stopp och han vann inte ett enda lopp i fjol.

– Hästen drabbades av ett par halsinfektioner och tvingades vila. När han sedan var på väg tillbaka vrickade han sig och blev halt och fick vila igen, berättar Hans-Owe Sundberg.

– Men han hade en bra träningsperiod i vinter och i år har han blivit starkare för varje lopp och det känns verkligen roligt.

Sundberg, 56, har mest gjort sig känd som en lånekusk samtidigt som han tränat ett mindre antal hästar. Han vann också V75-6 med Made For Victory på lördagen efter ledning från start till mål.

Toppår

Men i år är Sundbergs egna stall hetare än någonsin och har redan passerat två miljoner kronor. Tidigare har det legat på cirka en miljon kronor.

Och det är inte bara Laritz Supergoal, som nu är uppe i Gulddivisionen, i Sundbergs formtoppade travstall.

Där finns också Scarlets Aino, som vunnit åtta lopp i år, varav tre V75-lopp, och tjänat över 800000 kronor.

– Han har verkligen toppform och det har gått otroligt bra i år. Mycket beror förstås på att hästarna fått varit friska. Samtidigt har jag också ett bra material att jobba med.

Favoriterna radade åter upp sig på V75 vilket innebär jackpot igen nästa lördag på Åby. Då får sjurättspotten ett tillskott på drygt 20 miljoner kronor.

TT