Bra utdelning trots flertalet

TRAV

Gårdagens V75-omgång i Skellefteå blev rena rama norrlandsmästerskapen. Fixstjärnorna lyste med sin frånvaro och loppen höll låg klass.

Men vad gör det som kompisen sa. Spelar ingen roll om det är ett P-21 lopp. Huvudsaken är att man vinner. En nog så viktig devis för oss spelemän. Och då kommer sporten på mellanhand.

När krutröken lagt sig blev det 72.000 spänn i utdelning vilket var oerhört bra med tanke på att ”sopeklara” kusar som Persos Yankee, Wealthy, Easter Island och Elias sopade banan med sina kamrater. Lägg där till att ”stallskriket” med det konstiga namnet Khabibulin höll vad Per Linderoth lovade. Så visst var 72.018 kronor bra betalt.

Dagens skräll

Men för favoriten som är döpt efter en maltwhisky – Bunnahabhain – gick det åt pipsvängen trots att hon satt parkerad bekvämt i ledningen. Men mitt på upploppet började Jorma Kontio svettas under armarna. Hästen gick över i passgång och när ­Jorma försökte få henne på bättre tankar ändade det i målgalopp. Tackade och tog emot gjorde istället Tomas Pettersson bakom egentränade Intrip Frontline som vann skitenkelt och dessutom rensade rejält i kuponghögen. Men visst tusan vinner en felfri Magica af Djupmyra loppet. Avslutningen som fyra i mål var av bästa märke.

Ace Broline besegrad

Erik Svensson ligger fortfarande kvar på sjukan efter den hjärnblödning han drabbades av efter en diskbråcksoperation. Men efter den uppvisning som Persos Yankee visade upp i V75-prologen så måste han ha kryat på sig rejält. Torbjörn Jansson körde efter instruktionsboken vilket man inte kan säga om Micael Melander bakom favoriten Ace Broline. Hästen blev hängande i tredje spår och galopperade som slagen in på upploppet.

Två jättelampor försvann alltså efter två avdelningar. Efter det behövdes ingen snitslad bana för att hitta resterande vinnare. Dom stod liksom på tur.

Wealthy vann årets uslaste gulddivisionslopp efter en smörlöpning serverad Örjan Kihlström. Easter Island snackade Lasse Lindberg sig varm för innan start och Elias kunde inte förlora om han höll sig på benen. Och det gjorde han denna gång. Men vad hade utdelningen blivit om måltvåan Mjölner Stilig hunnit fram? Hästen stod i 100 gånger degen och hade bara ett fåtal streck på sig.

Inte Jormas dag

Jorma Kontio hade inte turen med sig igår. Inte nog med att han ”brände” med Bunnahabhain. Även med streckfavoriten Simb Chester blev det galopp, vilket Örjan Kihlström utnyttjade med strecktvåan Garland Launcher som ledde varje meter av loppet.

Sen var det som sagt dags för Khabibulin att besöka vinnarcirkeln tillsammans med Per Linderoth. Men det visste vi ju redan när programmet trycktes.

Gert Lengstrand