Jag spikar en nioprocentare

Micke Nybrink om helgens V75:a

TRAV

5-2-2-2-4. Raden är bara hyfsad.

Men formen är grym, senast kördes han prépare och nu rycks alla skor.

Han är streckad på nio procent och omgångens roligaste idé.

Jag går ut stenhårt och spikar i V75-1.

Cassius Saar har alltid varit en spurtraket. Jag vet inte hur många gånger jag sett honom komma som ett jehu längst ut i banan. Det är många gånger det.

I morgon är det dags igen, i V75-1 i Örebro. Hästen har visat knallform på slutet. Låt er absolut inte luras av hans halvdana resultatrad. Näst senast, på Jägersro under Derbyhelgen, körde tränare Berglund själv i ett stort amatörlopp. Efter en resa i sjätte ytter flög Cassius fram den sista biten, det gick 11,5 sista 800 och över mål vara det fulla segel. Vinnande Find Cowboyland nåddes aldrig men den hästen är hur bra som helst så det var verkligen inget att säga om.

Senast kördes Cassius försiktigt, smögs bara med men visade fortsatt form över upploppet. Då tävlande han dessutom med skorna på och det handlade alldeles uppenbart om en ren préparestyrning inför nästa start.

Som är nu alltså. Nu sätter Berglund upp fullblodsproffset Stefan Söderkvist, ni vet han som vann tre lopp på V75 härom veckan, och samtidigt rycks alla skor.

Med minsta klaff har han bra chans och när strecklistan säger nio procent tror man knappt sina ögon. Det här är kanske ingen solklar spik men ett bättre spelläge får vi leta efter. Jag chansar i alla fall och singlar.

Det får bära eller brista. Luftsving eller hole in one? Time will tell.

Guldloppet, V75-3, har jag kört i badkaret. Jag vet att sånt inte alltid funkar - men varje gång tog den gula plastankan, Adielsson och Improve Ås, spets och nästan varje gång fick han dra ner på farten till 1.13 första rundan. De andra små ankorna blev försiktiga och guppade mest bara runt och kvackade lite, det var bara Fredrik B Larsson och Giant Superman som pressade på sista 700 men det räckte inte för att knäcka Improve Ås som paddlade undan och vann säkert.

Så det får bli spik i guld. Improve Ås vinner loppet två gånger av tre. Det duger för mig.

Spets och slut

Omgångens näst klaraste är en norrman. Nine One One L. lämnade jag klart på inför V75 på Dannero i våras och han vann då med halva upploppet efter att ha blåst till spets och stuckit undan för Torbjörn Jansson. Efter det var han tvåa i V75-finalen på Solvalla under Elitloppshelgen, spurtade då strålande men åkte dit mot en smygkörd Robis Ingo.

Sen gick det dåligt i två starter hemma i Norge. Hästen blev sjuk och formen var tveksam. Men senast såg vi en fin insats igen, det var spets och slut på Klosterskogen och tränare Olav Mikkelborg låter helnöjd med åttaåringen inför morgondagen.

Nine One One L. är en bilföljare och att han ska missa ledningen är det fantasiodds på. Det måste till en galopp i såna fall. Väl i tät är det toppchans, trots att Mikkelborg själv kör; jag hade hellre sett Torbjörn Jansson lägga den här straffen. Men men... Det går nog ändå.

Helgens tips

Micke Nybrinks V75-system

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM