Tysk triumf på V75

Conrad Lugauer vann sin första V75-final

TRAV

För två år sedan flyttade Conrad Lugauer sitt travstall från München i Tyskland till Blentarp i Skåne.

En flytt som blivit succé.

På lördagen vann Lugauer sin första V75-final med femårige Copper Beech.

– Det har gått mycket bättre än väntat, sade han på perfekt svenska.

Juvel Neo och Åke Svanstedt var den stora favoriten i Bronsdivisionsfinalen på Solvalla. Men ekipaget fick en jobbig löpning utvändigt hårddragande ledaren Made For Victory, och hade inget svar på den vassa spurten från Copper Beech.

Det hade ingen annan heller i V75-6 när Lugauer kastade loss sin stjärna på sista långsidan. I ett huj svepte han till ledningen och Copper Beech vann på 1.15,3/2140 m auto, dagens bästa tid på den tungsprungna banan.

– Copper Beech var gynnad av det hårda tempot men han är bra själv också. Jag tycker han har varit bra länge nu och kände mig inte chanslös trots hårt motstånd, sade Lugauer.

Storlopp i Italien

Lugauer, 32, hade stora framgångar i Tyskland men prispengarna var usla och 2003 kom tanken på att satsa i Sverige. Året efter hade han ett mindre stall i Skåne men sedan februari 2005 är han proffstränare i Sverige.

Nu tränar han cirka 50 hästar, varav de flesta födda och ägda i Tyskland.

– Jag visste inte riktigt om de skulle räcka till i den hårda konkurrensen i Sverige men de har de visat att de gör, sade Lugauer.

Lugauer har kört in över tre miljoner kronor i år. Cooper Beech är stallets stora stjärna med nio segrar på 15 starter och 737000 kronor. Nästa start blir i det italienska storloppet Gran Premio Comuni i Montegiorgio med drygt 600000 kronor till vinnaren.

Adielsson chansade

Silverhästen var omgångens största lopp och här blev det nytt favoritfall när Opal Viking fick ge sig för Improve Ås och Erik Adielsson. Opal Viking/Jorma Kontio fick vildsint press av Fredrik Larsson och Giant Superman på sista långsidan och sin vanan trogen ryckte Kontio i sista kurvan. Det gav stumma ben i slutet och både Improve Ås och Tag The Devil passerade kort före mål.

– Det var att chansa och försöka vinna eller att köra på säkerhet och bli trea. Nu blev det lite mittemellan och det räckte ju. Men det var inte långt ifrån att Improve Ås galopperat i slutet, sade Erik Adielsson.

Adielsson vann även med Alvena Liston för sin arbetsgivare Stig H Johansson. Även den här gången var det lite dramatik på upploppet.

– Det var nära att jag trillade ur sulkyn när jag skulle rycka tussarna 100 m kvar. Näe, så farligt var det inte väl inte, men jag halkade faktiskt och högerfoten for ur fotsteget men det var aldrig något riktig kris, sade Adielsson.

Bedrövlig bana

Solvallas bedrövliga bana fick hård kritik av kuskarna.

”Den sämsta jag någonsin kört på!”, sade flera.

Visst, vädret var besvärligt med regn och ett par minusgrader under natten. Men det var först kort innan starten till dagens första lopp som Solvallas personal vaknade och började jobba med banan. Det innebar att man fick skjuta på tävlingsstarten, och banan blev inte bättre.

Stig Lindmark/TT