Bästa hästen i spets = spik

Micke Nybrink inför helgens V75

TRAV

Vad är en bra spik?

Är det inte när man vet att bästa hästen tar ledningen?

Går det att hitta bättre varianter?

Jag tror inte det - så det blir spik i första och sista.

Persos Yankee har dragit innerspår bakom bilen i V75-1 i morgon, en omgång som avverkas på Axevalla travbana. Axevalla skiljer sig en del från våra vanliga banor så till vida att det bjuds på långa raksträckor. Starten går därför långt in på upploppet när det handlar om 2 140 meter och nära sista sväng när vi pratar 1 640.

V75-1 är ett sprinterlopp, 1 640 meter, och Persos Yankees läge är i det närmaste perfekt för en startsnabb häst. Senast vann han bakifrån sedan Adielsson beslutat sig för att inte hetsa i början - det hade ju blivit "brasa" gången innan; i rena racerkörningen kom galoppen när varvräknaren var uppe på det berömda röda området. Dessutom gick hästen utan skor, det passade inte alls.

Ni som tror att Persos Yankee förlorar det här loppet från ledningen ska givetvis gardera. Ta alla i så fall, för bakom är det omöjligt. Enda hotet? Tja, det skulle väl vara att jag spikar - alla favoriter som får min välsignelse verkar det vila en förbannelse över.

V75-2 är en bra final i Breeders Crown för treåriga ston och jag streckar de fyra bästa och vågar mig inte på att säga vem som vinner. Om Barfine Player kan svara ut Quantum Joyride (ser ut som ett blivande elitsto) är massor vunnit och tänk på det där med inner bakom bilen på Axevalla. Foretta kallas för "nya Queen L." och ruskigt kapabla Vala Boko med lopp i kroppen kanske bankar skiten ur dem? Jag vet inte.

Guld kräver fem streck. Giant Superman som favorit efter en sämre insats senast känns som given gardering. Acclaim spurtar starkt över Axevallas långa upplopp och Good as Dollar (9 %) är inte så mycket sämre. Nyby Exet tränar som en demon och fyra procent lockar en sönderspelad kille från de norra förorterna.

Klass III är ett typiskt garderingslopp, även om Arras lillebror Chrebet kanske, med betoning på kanske, är bäst. Jag gillar Some Gold (19 %) som stretade emot bra i spets näst senast men fick ge sig mot Lindy Later.

Janitor är utan tvekan draget i V75-5. Senast var han strålande när han klev fram i dödens, sänkte ledande Regisseur och svarade Boytoys attack. Skulle det bara lösa sig från spår åtta med volt bör det vara toppchans. Sören Eriksson kör och han är en mycket bra kusk, fullt i klass med de bästa. Eftersom läget dock är lite besvärligt väljer jag att dubbla med tuffe Gerry Brando som kommer med kanonform och bör gillar den dryga distansen.

Vässad för hemmaplan

V75-6 är en tombola. Men ska man tro på någon är det såklart Ludvig Palema (11 %). Senast blev han, "som av en händelse...", oplacerad och står därmed på kronan perfekt inne i klassen. Då gick han dessutom, för säkerhets skull, med skor. Nu vankas V75, hemmaplan, barfota - tror ni att han är vässad också? Skiter björnar i skogen?

BC-finalen för grabbarna avgjordes väl i spårlottningen? När Jim Oscarsson fick innerkant med Dig for Dollars förmodar jag att han gav övriga en långnäsa, lipade, slog sig för knäna och gapskrattade. Hela köret. För visst svarar hans unghäststjärna ut byket den första biten (inner, bilstart och Axevalla) och sen går det inte att slå honom.

Helgens tips

Micke Nybrinks V75-system

Micke Nybrink