Smäll i första – som vanligt

TRAV

Jorma Kontio sopade rent i Breeders Crown-finalerna.

Först satte han dit kullettan Vala Boko i stoklassen.

Sen vet jag inte vad som hände, jo, de körde likt tokiga och Sillochnubbe blåste förbi.

Den var inte lätt!

Det började som vanligt. Så kändes det i alla fall. Storfavoriten i V75-1 föll. Nu var det Persos Yankee som galopperade i spetskörningen efter 100 meter. Från sidan såg det ut som om det gick för fort, hästen klarade helt enkelt inte av att hålla reda på påkarna och snubblade i fel.

Det här var andra gången på tre starter som Persos Yankee klantade till det och det har sett ut på exakt samma sätt båda gångerna, full gas från inner och hämningslös galopp efter 100 meter. Tydligen är det så att det inte går att ladda med honom – enda segern för Stig H togs ju när Adielsson körde på säkerhet och knäppte dem bakifrån.

I stället var det mannen som lever på de andras misstag, Örjan Kihlström, som satte dit Palermo Mail (11 %). Tredjespår genom första sväng och röda mattan till ledningen när stallkamraten Bourbon Jazz vinkade fram honom.

Segern blev sedan bombsäker efter låg fart i front. Kari Lähdekorpi tränar och tydligen har han inte lagt av – i alla fall inte ännu.

Nu vill alla vila

Vala Boko vann Breeders Crown-finalen för treåriga ston och hon visade med all önskvärd tydlighet att hon är bäst i kullen. Från femte ytter gick hon och Jorma Kontio med i ryggar sista 700 och över upploppet gled hon förbi. Här tycker jag att både Barfine Player och Quantum Joyride svek. Slitna? Nu vill nog alla unghästar vila.

Eller är det kanske dags för Breeders Crown-revanschen eller E3-reprisen nu?

Guldloppet blev en ren läggmatch. Robinson Starlight tilläts bestämma i knappt styrfart och höll undan på speed. Om han var bra? Ingen aning. Giant Superman gav sig i dödens och även om han normalt sett är en hårding måste man ifrågasätta formen, eller har han helt enkelt ledsnat på att alltid få göra skitjobbet? Givetvis ska han, i normal form, sluka ledaren i två tuggor.

Tredje V75-segern för Kari Lähdekorpi kom när Carbonate sprattlade förbi ledande Estragon Dag i V75-5 efter en drömresa i rygg på ledaren. Var det inte Carbonate som var stänkrädd? Och nu var det alldeles uppenbart att Lähdekorpi inte hade slutat.

Misslyckad ”poff”

Örjan Kihlström blev dubbelsegrare när han satte dit Västerbo My Melody i sjätte efter en sån där styrning? när han väntar till 140 kvar med attacken. Hästen såg ut som en miljon hela vägen och speedade till säker vinst. ”Matlappsjägaren” Ludvig Palema hann så när undan, ”poffen” misslyckades.

Enprocentaren Sillochnubbe vann Breeders-finalen för hingstarna och den var inte lätt. Frågan är om man får med honom om man tar alla? Så svår är han.

Varför vann han? Jo, de körde likt dårar, Dig For Dollars pressade Megaman Neo sönder och samman men sprang själv in i väggen.

I dag har Dig For Dollars grym träningsvärk och Megaman Neo – honom är det något fel på.

Micke Nybrink