Spik i första? Jag tvekar inte

Micke Nybrink inför helgens V75

TRAV

Jackpott är aldrig fel, eller hur?

Man känner sig som en gratisätare, slickar sig om munnen och slafsar i sig.

Men det gäller att inte vara för glupsk.

För den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket. I och för sig en klyscha men den är ändå fullt användbar i sammanhanget. När det är jackpott gäller den mer än någonsin, det gäller enbart att hanka sig vidare, lopp efter lopp, den som klarar sig hela vägen utan att plockas av banan får bra betalt.

Ändå kan jag inte låta bli att inleda med ett singelstreck. Man kan liksom inte backa hem och försöka spela noll noll, det duger inte. Ja, jag ska sluta med flosklerna nu.

Vad jag vill ha sagt är att Capricorn Label i V75-1 är omgångens bästa spik och bara för att han startar i den första avdelningen får man inte tveka. Kari Lähdekorpis femåring har varit kanonbra på slutet och med startspecialisten Thomas Uhrberg bakom sig, från spår ett med volt, bär det av till ledningen, allt annat är en skräll.

Senast frontade han från spår tre med volt, fick bestämma och stack undan till smått överlägsen seger efter 1.13 sista 1 000 och jag njöt av synen, så fin var han. Uhrberg öste också beröm över hästen efteråt. Känslan är att 2 640 meter är ett plus för Lähdekorpis lite lufsige, långstegade valack.

Skrällbud i V75-2

Bexipop är en motiverad favorit i V75-2 men här hittar jag omgångens roligaste skrällbud. Biot Village är en bamsing som verkar ha vuxit i sin stora kropp på allvar, för plötsligt har han börjat vinna. När han vann för tre starter sen var han urstark i spurten där han bara ångade förbi över upploppet i ett överpacat lopp.

I lördags blev det "d8g" på V75. Det låter ju inget vidare. Men det var det. Hästen satt fast med allt sparat, Bo Falsig kryssade fram men fick aldrig fritt spår och den sista biten blev det för mycket för en pigg häst som rullade över i galopp, alternativet hade varit att springa över de andra. Han är streckad på åtta procent och det tackar vi för.

Chansar på Nikita

I V75-5 hämtar jag omgångens chansspik. Har ni kanske sett Nikita Rhode i hennes två senaste starter? Näst senast gick hon i spets och stretade emot mycket bra men fick ge sig mot Ivory As strax före mål. Senast var hon minst lika bra då hon vann efter en tung resa i dödens.

Det som får mig att fastna för henne som spik är att det låter ovanligt bra från stallet och att kusken, Björn Goop, verkar ha hittat en formtopp. Han kör med grymt självförtroende och hästarna springer som om de hade eld i baken. När lill-Goop är på det här humöret, i den här harmonin, är han svår att stoppa när han har en bra häst framför sig. Som nu.

Omgången i övrigt:

Jag fegar och låser Gulddivisionen på två, Fama Currit och Zoccer Wadd. Bara de inte kör livet ur varandra och bäddar för en tredje.

Sju streck i V75-4 känns bra och glöm inte Flame High (7 %) som fastnat med mycket sparat i två starter på raken.

V75-6 är streckkrävande även om Opportunity Nox är omgångens stora vrål.

Spets och slut med startkanonen On Way Laday (8 %) i sista? Hoppas...

Helgens tips

Micke Nybrinks V75-system

Micke Nybrink