Sportbladets V75-tips

TRAV

Lördagen på Jägersro kan komma att handla om Lutfi Kolgjini.

Malmöbanan bjuder på en mycket svår omgång där ett av delmomenten är Svensk Uppfödningslöpning. The big one. Loppet, med stort L, för tvååringar.

Spännande att se om Lutfi Kolgjini kan ro hem en klassisk trippel, som bara Sören Nordin tidigare klarat av. Det var 1972…

Svenskt Travderby vanns av Joke Face och Svenskt Trav-Kriterium tog Raja Mirchi hem.

På lördag har Ludde två chanser i finalen av Uppfödningslöpningen. Succén inom räckhåll.

Vad som gör det hela ännu större är att samtliga vinnare i så fall kommer från den egna gården.

Dessutom är Viking Kronos pappa till alla, snacka om stort!

Jag väljer dessutom att spika, gå all-in på, en annan häst från Lutfis framgångsrika stall.

Tolftespår stoppar inte Eliott Hall. Han bara krossar dem.

V75-1

Loppet

Inledningen är svårlöst. Det är faktiskt inte unikt för just detta lopp. De flesta avdelningarna är utmanande. Goda idéer kommer betala bra.

Tipsettan

Det första strecket sätter vi på Zwack som inte bara välsignats med ett mycket bra startspår utan också fin inställning. Även om hästen inte startat på en månad ska han vara väl förberedd inför detta. Har visat fin författning i de senaste loppen.

Motbuden

Jerka Tilly givetvis, som också har form och läge för att utmana om den saftiga segerchecken. Stämmer det för Nu Nu Hill kommer han också att dyka upp i slutstriden. Slipade formen senast i ett enklare lopp. Med tanke på hur Banker Tooma presterat kan han inte nonchaleras. Trots ett startspår som på förhand ser totalt iskallt ut.

Skrällbudet

Resultatraden lockar givetvis inte till spel eller streck, men Sammarco är långt ifrån ofarlig.

Spetsbudet

Jerka Tilly är snabb och har innerspår men utmanas av Bergshults Bobbo (smyger väl?).

! Statistik­vinnaren

Nu Nu Hill verkar tycka om att vara först i mål, vinner 46 procent (sex av 13) av sina starter.

V75-2

Loppet

Även det här känns som ett lopp man vill ha många hästar i. Ett bra tips är att lyssna på vad tränarna har att säga. Eller givetvis att läsa om det i fredagens tidning med senaste nytt.

Tipsettan

Efter att ha tagit två raka på lekande lätt sätt får Essien segertipset. Detta trots att han nu fått ett spår långt ut på vingen och säkert får svårt att ta sig till ledningen. Eller i alla fall svårare. Måste köras aggressivt. Reser

inte hela vägen ner till Malmö för att få ett passivt upplägg.

Motbuden

Värsta motbudet Dollar Access kommer också hit med två spetssegrar i bagaget. Hur taktiken läggs upp nu råder det inga tvivel om. Fram till täten. Innan Essien. Tryptofan Håleryd väntar lite på att proppen ska gå ur... Gynnas om det blir högt tempo. Om inte My Fix kommer på vingel(?) har han visat en formkurva som gör honom aktuell.

Skrällbudet

Vid hög fart i täten får Liberty Lane chansen.

Spetsbudet

Dollar Access kommer före Essien och kör.

! Statistik­vinnaren

Nu har My Fix har bara gjort sex starter i Sverige, men har vunnit hälften av dem. Bra så klart.

V75-3

Loppet

En intressant gulddivision där 3–2–2–2–2 äntligen ska bytas in mot en gyldene ”etta”.

Tipsettan

Jämna och starka prestationer av Noras Bean hela tiden. Formen sitter där och han går fina tider hela tiden. Att det inte blivit något besök i vinnarcirkeln tillskriver vi omständigheterna. Bra chans att ta hem det nu. Särskilt som de värsta motbuden alla fått bakspår. Bara han inte fastnar…

Motbuden

Stabilt duktige Global Investment som fungerar alldeles utmärkt bakifrån är det givna första motbudet. Sedan har vi Marshland som fick sig en nyttig genomkörare senast. Formkurvan ska och bör peka uppåt. Hans kapacitet behöver vi inte ifrågasätta även om utgångsläget är tufft. Han tål att göra en hel del själv men riskerar kanske att dra fram de andra.

Skrällbudet

Rutger Raket har hittat formen igen och har en sylvass avslutning att leverera.

Spetsbudet

Tjejerna Hoity Toity Face och Dame Arrow är snabba men ska knappast gå i täten.

! Statistik­vinnaren

Bobtail = 21 vinster på 53 lopp = bra underlag.

V75-4

Loppet

Svensk Uppfödningslöpning 2010. Ska Lutfi Kolgjini säkra den magiska trippeln? Tvååriga hästar är aldrig lätta att tippa. Dagsform och utveckling kan variera kraftigt från dag till dag. Visst har en del av hästarna större möjlighet än de andra men i stort sett alla kan vinna loppet. Jag helgarderar och hoppas på en skräll. Och ska Ludde till slut vinna loppet får han faktiskt göra det med Lookslike a Face.

Tipsettan

Den som visade framfötterna mest i försöken var Global Noble. Han är också den som har lyckats bäst och presterat mest så här långt. Är startsnabb och siktar givetvis på att dirigera i ledningen.

Motbuden

Värsta hotet finns i I’m Weasel. Örjan Kihlström ger sin häst bästa möjliga lopp och bästa möjlighet att vinna loppet. Har vunnit fyra av fem men var bra även senast. Blev grovt störd då.

Skrällbudet

Massor... Thomas Uhrbergs Paranoia?

Spetsbudet

Mycket talar för att stora förhandsfavoriten Global Noble enkelt tar hand om ledningen, men mycket kan hända med dessa oprövade kort.

! Statistik­vinnaren

Fyra vinster på fem starter för I’m Weasel.

V75-5

Loppet

Många kommer att välja att använda sig av ett singelstreck här, men inte på vår tipsetta...

Tipsettan

Operett Ribb är hästen att slå. Form, perfekt spår, snabb ut och trivs i spets. Blir svårpasserad.

Motbuden

Conrads Linsan kommer att göra allt för att fåmnga in ledaren. Imponerade och var överlägsen senast i sin debut för Åke Svanstedt. Spikas på många håll?

Skrällbudet

Muscles of Gold från ett stall i toppform.

Spetsbudet

Det här leder Operett Ribb länge. L-ä-n-g-e.

! Statistik­vinnaren

Run Baby Run har den bästa segerprocenten.

V75-6

Loppet

Det har gått åt mycket streck fram till de här två avslutande avdelningarna. Tur då att vi kan avsluta med två starla spikar. Det går så klart också bra att spela en rak Dagens Dubbel.

Tipsettan

Efter att ha vässats mot det absolut tuffaste tänkbara motstånd (bland annat Iceland, Maharajah, Torvald Palema, Quarcio du Chene) startade Eliott Hall återigen i sin egen klass senast. Även då hade han tolftespår. Tyvärr satte en galopp stopp för segerplanerna men han visade både klass och form som räcker. Får en ny chans och jag räknar med revansch.

Motbuden

Om min vinnare av någon anledning fallerar känns det som att det behövs en hel del streck även här. Kapable Ewe Palema är på väg mot form, likaså Manna och V75-finalvinnaren King of Kings har redan visat att formen sitter.

Skrällbudet

Startsnabbe Nightlife la Marc kan få till det.

Spetsbudet

Hur gör Lennartsson med Nightlife la Marc? Kör i spets. Spelar ingen roll. Eliott Hall mosar.

! Statistik­vinnaren

Seger i nio av 24 (38 procent) för Eliott Hall.

V75-7

Loppet

Singelst recket här är mer av det chansartatde slaget. Mycket kan gå fel...

Tipsettan

Min magkänsla, och den ska man inte skratta åt, är att Robin K. sticker till täten. Gasar på i jämn, hög men hanterbar fart och sedan bara brisar undan över upploppet. Lutfi Kolgjini har ställt i ordning till V75 på hemmaplan efter att ha stått över Bergsåker och Gävle samt inte riktigt lyckats i Eskilstuna.

Motbuden

Givetvis duktige Classic Tile som fått en knäpp och bara radar upp vinster. Snacka om att ha hittat kalasform! Bakspåret skrämmer inte. Vid körning, vilket det ser ut att kunna bli, kommer Classic Tile med mäktiga kliv till slut. Ett givet andrastreck vid gardering. Den som kan se till att det blir för hög fart i täten är stallkompisen Global Journey som har innerspår och är startsnabb. Försöker hålla ut vår spik?

Skrällbudet

Formstarke men bortglömde New Photo Guy.

Spetsbudet

Står mellan Global Journey och Robin K..

! Statistik­vinnaren

Robin K. är den som faktiskt vinner oftast i sällskapet, i mer än var tredje start (tolv av 33).

Per Nicklasson

ARTIKELN HANDLAR OM