Sportbladets V75-tips

TRAV

Torvald Palema (bilden) och Nu Pagadi skrämde bort många konkurrenter till lördagens Olympiatravskval på Bergsåker – bara fem hästar kände sig manade att ta sig an utmaningen att möta de två giganterna. Hästar som Noras Bean och Rakas är inte utfyllnad i något sammanhang men håll med om att det känns som något av en duell mellan Nu Pagadi och Torvald Palema – lite som Seabiscuit mot War Admiral på den tiden det begav sig, bara två hästar på banan.

Vem är då bäst?

Tja, vem säger att man måste ta ställning … vi streckar båda två och sedan får det visa sig på lördag vem som är den främste. Torvald Palema får i alla fall tipset, på att han har ett lopp i kroppen medan det är årsdebut för Nu Pagadi.

Det har varit favoritbetonat på Bergsåker de senaste åren och ser ut att kunna bli så även nu, därför håller vi ner insatsen en aning.

V75-1

Loppet

Vår tipsetta är ett spikförslag om loppet blir kört som vi tror att det kan bli. I annat fall kan det nog hända en del, vi garderar rätt så rejält.

Tipsettan

Classic Tile fick ge sig från ledningen i årsdebuten men var ändå bra och känslan var att han går framåt mycket med det loppet i kroppen.

Motbuden

Monster Drive såg mycket fin ut i sin årsdebut men var chanslös att haka på Prince Tagg sista 500. Det var ändå en urblåsare som, om han tagit det på rätt sätt, lär gå framåt en hel del.

Skrällbudet

Kick Party är långsökt att tro på, han gör trots allt bort sig en del. Formen och spurtegenskaperna finns dock för att kunna överraska.

Spetsbudet

Katjing är snabb ut men troligen är Monster Drive ännu snabbare. Vi tror att Classic Tile har bra chans att få överta från Monster Drive.

! Statistik­vinnaren

Yellow Eden.

V75-2

Loppet

Trevligt lopp för lägsta rikstotoklassen.

Tipsettan

Origami är en fin häst som har fyra segrar på åtta starter. Vi tycker ändå inte att man ska överskatta honom, när han fått lite mothugg har han förlorat. Så om konkurrenterna bara är pålästa och beredda att tävla mot Origami tror vi att han är sårbar.

Motbuden

Markus Klipp har utvecklats enormt mycket den senaste tiden och ingenting tyder på att utvecklingskurvan skulle vara på väg att stagnera. Quicksilver såg fin ut senast, väldigt bra intryck.

Skrällbudet

Björnjägarn gillar distansen.

Spetsbudet

Öppen spetsstrid, ingen som direkt sticker ut. Zac Sparrow från springspår? Risken, som vi ser det, finns att Origami får överta och sedan bestämma.

! Statistik­vinnaren

Origami.

V75-3

Loppet

Den sista uttagningen till Olympiatravet är också den bästa, om än bara sju hästar i startlistan.

Tipsettan

Torvald Palema­ vann sin årsdebut­ lekande lätt utan att sättas på några­ prov i enkelt gäng. Två svar fick vi i alla fall: 1) Torvald såg lika­ fin ut som tidigare,­ åldern ser inte ut att ta ut sin rätt. 2) Torvald kan fortfarande springa riktigt fort. I årsdebuten fick han sträcka ut på slutrundan. Den stora frågan här är vilken taktik hans kusk begagnar sig av. Torvald är ju bäst bakifrån men går även i ledningen. Men är han beredd att svara ut Nu Pagadi om denne sätter tryck i inledningen av loppet? Svårt att sia om men vad man än tror måste man nästan ge Torvald tipset, eftersom det är ett litet fält kan det trots allt lösa sig ganska smidigt även om han släpper ledningen. Och på ren fart är han som vi vet alltid svår att stå emot.

Motbuden

Nu Pagadi gör årsdebut. Sägs jobba bra – och allt annat vore ju egentligen konstigt. Han är

utan tvekan loppets tuffaste häst och skulle han vara riktigt i ordning är det inte omöjligt att han till och med kan vinna loppet från dödens. Körning mellan de två favoriterna kan bädda för Noras Bean eller Rakas. Övriga får svårt att blanda sig i segerstriden.

Skrällbudet

Ska man peka ut ett skrällbud bör man nog peka ut två, de ovan nämnda Noras Bean och Rakas. Båda två kan flytta på sig med fina resor, och fina resor får de i detta lilla fält. Sedan måste de hoppas på överpace för att normalt sett kunna hota Torvald Palema och Nu Pagadi.

Spetsbudet

Torvald Palema håller ut de övriga utan prut. Rakas är snabb ut men knappast aktuell att släppa till. När (om) Nu Pagadi kommer farande måste Torvald Palemas kusk dock ta sig en rejäl funderare på hur han ska göra.

! Statistik­vinnaren

Nu Pagadi.

V75-4

Loppet

Det här är ett lopp som kanske borde ha lyfts ut från kupongen. Inte jättekul att se Hallsta Lotus (bilden) ”tävla” mot en massa stallkamrater plus Stamping. Från ett perfekt läge är det bara någon obegriplig taktiskt manöver som skulle kunna fälla honom. Men det tror vi inte på, vi tror att Hallsta Lotus leder från start till mål.

Tipsettan

Hallsta Lotus vinner 99 gånger (eller i alla fall 98) av 100. Trots att han blir jättefavorit är han med andra ord en bra spik. Speciellt en gång som denna då han fått ett mycket bättre läge än de två motbud som finns.

Motbuden

Faksen J:r och Stamping. De är de två utmanar om segern, alternativt gör upp om den, i fall Hallsta Lotus skulle bli struken eller mot förmodan galoppera bort sig.

Skrällbudet

Puh, ja måste vi nämna någon som inte är Faksen J:r eller Stamping får det bli Myllarfaks som ju följer därnäst i ranken. Han är snabb med rätt resa.

Spetsbudet

Hallsta Lotus.

! Statistik­vinnaren

Faksen J:r.

V75-5

Loppet

Lurigt lopp.

Tipsettan

Cherie Sund, bra för klassen men från spåret kan det bli galopp.

Motbuden

Gabriella Celeber galopperade dubbelt i ny regi. Outstanding Night har övertygat mest på slutet men tillägget är tufft. B.B.S.Centra är ofta med där framme.

Skrällbudet

Shanaya.

Spetsbudet

Gabriella Celeber om hon går iväg?

! Statistik­vinnaren

Tryst.

V75-6

Loppet

Vi låser på två hästar trots att det finns ett flertal dugliga, formstarka hästar med i loppet.

Tipsettan

Kalypso Face är en bra spetshäst som vunnit på 14-tider över full distans. Han tappade travet i slutstriden senast men det tror vi berodde mer på att det gick fort än att han var ofräsch.

Motbuden

Dollar Access gav ett strålande intryck i årsdebuten som han vann lekande lätt från ledningen. Hade han dragit spår invändigt om Kalypso Face hade vi spikat utan prut.

Skrällbudet

Sex stycken till hade vi streckat om vi på allvar trott på skräll.

Spetsbudet

Vi tror på Kalypso Face i spetsstriden. För visst har väl Dollar Access fått spår lite för långt ut på vingen för att hinna först i spetsrusningen?

! Statistik­vinnaren

Kalypso Face.

V75-7

Loppet

Det här loppet liknar det förra såtillvida att det är många som har form nog att utmana den vi tror klart mest på.

Tipsettan

Putte Topline var stort slagen av El Sueco senast men vi tycker ändå att Putte höll farten strålande då det gick mycket fort på slutrundan. Han tål dödens men kan mycket väl få överta ledningen här, och då blir han mycket, mycket svårslagen.

Motbuden

Power Night Star var fin när han senast vann i debuten för Åke Svanstedt. Han lär knappast vara sämre nu. Stallkamraten Ester Zonett signerar nästan alltid starka långspurter.

Skrällbudet

Brianson skulle kunna skrälla med maxklaff.

Spetsbudet

Leo on Line frontar, släpper till Putte Topline?

! Statistik­vinnaren

Putte Topline.

FAKTA

Vår rankning och tips

V75-1

Vår rankning

  3 Classic Tile

  2 Monster Drive

  1 Katjing

11 Yellow Eden

  8 Highlight Brizard

  7 Persos Seaman

  5 Avanto

  4 Kick Party

12 Utah Hornline

  6 Isak C.D.

  9 Sunnan Tibbe

10 Uran Hornline

V75-2

Vår rankning

  2 Origami

12 Markus Klipp

  5 Quicksilver

  9 Björnjägarn

  6 Zac Sparrow

  1 Dollar Sund

  8 Linus Ru

10 Zixou Boko

  7 Soirit of Life

  3 Rydens Hedda

11 Epos

  4 Mr Snowman

V75-3

Vår rankning

  1 Torvald Palema

  4 Nu Pagadi

  2 Noras Bean

  3 Rakas

  5 Amour Ami

  6 Conrads Epilog

  7 Infatti November

V75-4

Vår rankning

  2 Hallsta Lotus

  8 Faksen J:r

  5 Stamping

  3 Myllarfaks

  6 Fakse

10 Järvsömolle

  4 Slettvoll Rambo

  1 Vingbo Stjärn

  7 Aldermarin

  9 Torpa Carl

V75-5

Vår rankning

  2 Cherie Sund

  1 Gabriella Celeber

13 Outstanding Night

10 B.B.S.Centra

  3 Tryst

  9 Enjoy Me More

12 Miamarie Ennoble

  6 Shanaya

  5 Nostalgie

  4 Zenita Scoop

  7 Raisa de Bellouet

11 Lacey Frontline

  8 Agobra Miss Hug

14 La Coupole

V75-6

Vår rankning

  2 Kalypso Face

  7 Dollar Access

  9 Evert’s Party Sock

10 Mille Degato

  4 Important Face

  1 Jaguar Broline

  3 Campbell Ås

12 Head Line

  5 Interstate

11 Highway to Hell

  8 Global Jacob

  6 Monemill

V75-7

Vår rankning

  2 Putte Topline

  9 Power Night Star

  5 Ester Zonett

  6 Rumbleinthejungle

  3 Leo on Line

  1 Brianson

10 Slevin Kelevra

  4 Lugnets Diamant

  7 Rafting Meslois

11 Chiara Sisu

  8 M.T.Evita

12 Mafioso

Spiken

Hallsta Lotus (V75-4) är en häst som om inget oförutsett sker ”bara vinner”.

Putte Topline (V75-7) har ett bra spår. Han kan få överta ledningen men är inte beroende av att få göra det för att kunna vinna loppet.

Luringen

Väl medvetna om att det krävs en del vurmar vi för Kick Party i V75-1. Han gör bort sig ofta men spurten näst senast var av bästa märke.

Bästa spelet

Kalypso Face (V75-6) är ett bra spel

i och med att han troligen tar ledningen.

Putte Topline (V75-7) har bra chans oavsett löpningsförlopp men blir nödvändigtvis inte jättefavorit.

Tänk på att …

… Katjing (V75-1) vunnit sina tre senaste starter över lång distans – alltså 2 640 meter eller längre.

… V75-5 är en nöt att knäcka, verkligen. Normalt sett är det väldigt svårt att ta ett tillägg på V75 och i det här loppet tycker att vi att de som står 20 meter efter är ganska enkla, samtidigt som de står hårt inne. Å andra sidan är många av hästarna på start osäkra. Vi tycker inte att helgardering behövs men vill betona att även de bästa kan komma bort

Stora systemet

Avd 1: 3–2–1–11–8–7–5 (12–6)

Avd 2: 2–12–5–9–6–1–8 (10–7)

Avd 3: 1–4 (2–3)

Avd 4: 2 Hallsta Lotus (8–5)

Avd 5: 2–1–13–10–3–9–12–6 (5–4)

Avd 6: 2–7 (9–10)

Avd 7: 2 Putte Topline (9–5)

Systemet är på 1 568 rader. Kostnad: 784 kr.

Lilla systemet

Avd 1: 3 Classic Tile (2–1)

Avd 2: 2–12–5 (9–6)

Avd 3: 1–4 (2–3)

Avd 4: 2 Hallsta Lotus (8–5)

Avd 5: 2–1–13–10 (3–9)

Avd 6: 2–7 (9–10)

Avd 7: 2 Putte Topline (9–5)

Systemet är på 48 rader. Kostnad: 24 kr.

Chanssystemet

Avd 1: 3 Classic Tile (2–1)

Avd 2: 2–12–5–9–6–1–8 (10–7)

Avd 3: 1–4–2–3 (5–6)

Avd 4: 2 Hallsta Lotus (8–5)

Avd 5: 2–1–13–10 (3–9)

Avd 6: 2 Kalypso Face (7–9)

Avd 7: 2–9 (5–6)

Systemet är på 224 rader. Kostnad: 112 kr.

Övriga lopp

Lopp 1

Tips: 4 La Chaaya’s Rocco, 3 Viva, 9 Marcusia.

Outs: 12 Lönshults Leffe.

Lopp 2

Tips: 10 Lyckes Gold L., 1 Smoke on the W., 11 Trees Mio.

Outs: 4 Pantani la Marc.

Lopp 3

Tips: 1 Star Look, 2 Caramba Zon, 4 Västerbo Voyage.

Outs: 6 Norah Garline.

Lopp 4

Tips: 1 Kronprinsen, 11 Ride the Brand, 8 Yngve Rivner.

Outs: 9 Wolf Boko.

Lopp 12

Tips: 5 Qubic Svarten, 4 Galina Dam, 3 Guli Fax.

Outs: 2 Vicken Filur.

Lopp 13

Tips: 5 Going on Vacation, 1 Turbo Hills, 6 Solemio.

Outs: 10 Officer’s Lady.

Per Nicklasson