Sportbladets V75-tips

Extra V75 med högklassiga lopp

TRAV

Det bästa med att Elitloppssöndagen är här, är att vi äntligen kan ­lägga den här farsen som allt snack om inbjudningarna inneburit bakom oss. 2011 var året då Tore Fyrand och hans anställda på Solvalla inte kunde göra något rätt. Enligt media alltså. Ena dagen var det  för få inbjudna, nästa för många. Det skulle presenteras hästar på chattar, i tv-program. I varje skede var vi tvungna att veta allting. Till slut – alldeles för sent enligt många – blev Lisa America och Yarrah Boko inbjudna.

Att de inblandade kanske inte alltid sade precis allting till media verkar inte ha föresvävat någon.

Nästa år kan vi väl ta ett steg tillbaka, låta Fyrand och kompani göra sitt jobb i stillhet – det blev ju trots allt rätt bra till slut, håller ni inte med? Hellre kungörande av alla inbjudna söndagen innan än det tjat som varit i år.

Men nu fokuserar vi på sporten. Dags för det jämnaste Elitloppet – ever? Here we go!

V75-1

Loppet

Brioni vann spårlotten. Rapide Lebel är väl ­bästa hästen?

Tipsettan

Brioni gick en stark långspurt i ­lördags. Enligt tränaren ­behövde han den ­genomköraren för att vara på topp till ­detta lopp. Man ska ­också betänka att Brioni gick med skor

i ­lördags. Från det här läget kan ­Joakim ­Lövgren välja taktik: Brioni är snabb nog att ta ledningen men är förmodligen bättre bakifrån. Det Lövgren har att ta ställning till är alltså om han får vara i fred i ledningen eller inte. Med tanke på att Rapide Lebel drog innerspår och riskerar att bli fast – väldigt länge i alla fall – tycker vi att det ser bra ut, bara Lavec Kronos som kan ställa till det?

Motbuden

Year in Review är i otrolig författning. Han är skör och det är osäkert om han klarar två heat. Det får vi ta ställning till sedan, efter försöket. ­Inför detta ser det bra ut, med perfekt spår. Han kan sänka allt med sin oerhörda snabbhet – och ­uthållighet. Rapide Lebel var enorm i Oslo Grand Prix. Tyvärr hade han i sulkyn en kille som var ute efter att mörda honom. Samma kille kör igen men borde väl ha lärt sig läxan? ­Dessutom är ­risken stor att Rapide Lebel blir fast. Hittar man ut ­tidigt lär de andra få fullt upp med att ­hålla ­Rapide ­Lebel i från sig. Define the World gick bra

i skymundan i Oslo och visade i fjol att det är en häst som duger i de här sammanhangen.

Skrällbudet

Wishing Stone klarar sig bra mot ­äldre ­motstånd men frågan är hur han klarar de ­krävande resorna fram och tillbaka mellan ­Frankrike och Sverige? Det kan bli i tuffaste laget.

Spetsbudet

Brioni om kusken är sugen. Vilket han bör vara.

! Statistik­vinnaren

Wishing Stone.

V75-2

Loppet

Det andra hetatet är jämnt, ingen är helt chanslös. Däremot är det, med tanke på spåren, stor fördel för Arch Madness.

Tipsettan

Arch Madness fick en drömresa

i Oslo Grand Prix och ­avgjorde på ett verkligt snyggt sätt. 400 meter kortare distans nu och vi tycker inte att det borde bli tal om att släppa ledningen den här gången, vi tycker helt enkelt inte att de finns någon som är bra nog att släppa till. Om Arch Madness slipper att bli överfallen har han bra chans att hålla undan.

Motbuden

Oyonnax provade i Elitloppet i fjol men försvann via galopp. Han sägas vara i bättre form i år och det ska bli väldigt intressant att se vad han kan ­uträtta. Lisa America och Commander ­Crowe var kanske de på förhand mest ­intressanta ­hästarna i det här heatet, och så hamnar de på spår sju och åtta … Det handlar i första hand om att jaga finalplatser från dessa spår och det ska bli mycket spännande att se hur de lägger upp taktiken. Där har kuskarna något att fundera på under veckan. Rakas är så lättplacerad att han alltid får fina resor. Bara han slipper dödens är han med och slåss om en finalplats, kanske mer än så till och med. Yarrah Boko kan knappast hålla ledningen och får troligen lita till turen.

Skrällbudet

Prince Tagg duger, men i sitt första nappatag med den äldre eliten kan det knappast bli aktuellt med ett offensivt upplägg. Därmed är Prince Tagg ­utlämnad och vi rankar ner honom – utan att på något sätt såga honom, det vill vi verkligen poängtera.

Spetsbudet

Arch Madness. Iceland lär säkert laddas men borde få svårt att ta sig förbi av egen kraft. Och borde heller inte lättvindigt släppas till front.

! Statistik­vinnaren

Commander Crowe.

V75-3

Loppet

Favoriten är urstark men vi garderar i förhoppning om att kunna ha chans på de större slantarna.

Tipsettan

Hallsta Lotus har varit enorm i de senaste starterna, senast hade han lekstuga mot liknande motstånd som nu. Vi tror att han vinner men när en liten förhoppning om att han någon ska ledsna på att gå i dödens, vilket det ser ut som om han ska få göra igen.

Motbuden

Åsajerven är väldigt snabb om han serveras rätt resa. Moe Brage var favorit i det här loppet i fjol men orkade inte stå emot Hallsta Lotus då. Gör ett försök i ledningen igen? Duger absolut om favoriten har en sämre dag.

Skrällbudet

Stamping har formen på topp.

Spetsbudet

Normalt sett Moe Brage.

! Statistik­vinnaren

Åsajerven.

V75-4

Loppet

Det här kan bli ett sömnpiller där de två stall­kamraterna Somekindacatch och Truly Devoted bestämmer skeendet.

Tipsettan

­Somekindacatch har i de ­senaste starterna visat att toppformen inte är långt borta nu. Den här typen av ­uppgift, med framspår ­bakom ­bilen på kort distans, är hennes önskedröm. Vi tror att hon blir ­svårpasserad om hon bara får bestämma en bit, även om den ­sista biten av loppen är hennes sämsta.

Motbuden

Truly Devoted är en mer rejäl häst än sin stallkamrat men från dödens kan det bli tufft att dra längsta strået. Osvuret är dock bäst. Om loppet blir kört på ett annat sätt än att de två stallkamraterna dikterar villkoren finns det flera hästar som kan blanda sig i segerstriden. Framförallt Fortunes Dream som ser ut att vara loppets snabbaste häst. Det gäller dock att hon håller ordningen på benen (två raka galopper) också.

Skrällbudet

En häst som blir garanterat bortglömd är ­Paris Lavec. Det är dock ingen bluff och med lite tryck på loppet kan hon överraska.

Spetsbudet

Somekindacatch.

! Statistik­vinnaren

Truly Devoted.

V75-5

Loppet

Antingen är det så enkelt att Go Green ­Pellini ­leder runt om eller så kan det faktiskt hända ­något av skrällkaraktär här.

Tipsettan

Go Green Pellini såg lite ringrostig ut senast men kunde gå undan ganska lätt efter att inte ha satts på några prov. Den här gången borde det bjudas mer motstånd. Å andra sidan är Go Green ­Pellini garanterat i ­bättre form och han kan vara ett spikförslag.

Motbuden

Vi väljer att gardera Go Green Pellini. Eftersom hästarna är ganska svårjämförda plockar vi inte bort någon från lappen och vi har även svårt att nämna någon före någon annan. Men intressant ska det bli att se Alfas Domino som gjorde en grym upphämtning efter galopp senast. Problemet är att vi så många gånger sett unga hästar knäckas av den typen av lopp (åh, varför lär sig aldrig kuskarna/tränarna) och vi är rädda för att så kan vara fallet även denna gång. Om inte, ja då har Alfas Domino chansen trots spåret.

Skrällbudet

Ulixorio galopperade i Sverigedebuten men såg ut att vara en häst med framtiden för sig.

Spetsbudet

Om det inte döljer sig någon veritabel startraket i fältet ser det ut som Go Green Pellini.

! Statistik­vinnaren

Go Green Pellini.

V75-6

Loppet

Ett ruskigt bra lopp, näst efter Elitloppet ­helgens bästa.

Tipsettan

Det var ­ruskigt ­läckert att se ­Orechietti ­jogga förbi motståndet till vinst på topptid ­senast. Han är startsnabb och om ledningen nås kan vi inte se vem som ska kunna plocka ner honom, trots att motståndet ­utgörs av de bästa fyra­åringarna i Europa. Även ­bakifrån har ­Orechietti bra chans.

Motbuden

Formula One svarade för en femstjärnig ­insats senast och är en lika bra häst som ­Orechietti. Spåret gör dock att han ser ut att få en tyngre resa. Muscles Wiking BR var den som fick ge sig för Orechietti ­senast men detta efter att ha fått göra loppet själv, även han svarade för en toppinsats då. Har över­huvudtaget gjort allt rätt så här långt

i ­karriären. Om vi hade garderat Orechietti hade vi nöjt oss med två streck till.

Skrällbudet

Glideable Volo har många bra egenskaper.

Spetsbudet

De tre innersta spåren kan alla öppna. Släpps inte Orechietti till spets?

! Statistik­vinnaren

Muscles Wiking BR.

V75-7

Loppet

Spets och slut är vad vi hoppas och tror på.

Tipsettan

Lite dunkel form på Nelle Pelle efter två månaders vila men vi tror inte att tränaren skulle plocka ut honom här om han inte var i ordning. Är han tillnärmelsevis lika fin som för ett par månader sedan tror vi att de övriga får svårt att fånga in honom.

Motbuden

Dont Wear Pjs orkade inte utmana från dödens senast men gjorde det ändå bra. Som allra bäst är hon med en smygresa. Sanity tas alltid på allvar. Innan förlusten senast hade han stått över lite och lär därmed säkert vara vassare nu.

Skrällbudet

Practical Joke samt Youpie är de två hästar vi tycker förtjänar att nämnas.

Spetsbudet

Många startsnabba men vårt tips bygger på att Nelle Pelle håller ut dem allihop.

! Statistik­vinnaren

Sanity.

FAKTA

Vår rankning och tips

Spiken

Det finns hur många spikförslag som helst (se vårt lilla system) men vi går för de stora pengarna och spikar två ­stycken, Orechietti (V75-6) och ­Nelle Pelle (V75-7) som knappast kommer att tillhöra de stora favoriterna i omgången.

Luringen

Hallsta Lotus anses väl som stenklar av de flesta i V75-3, och är det kanske också. Men Moe Brage tar väl spets?

Kuskligan

1) Åke Svanstedt 19 segrar

2) Erik Adielsson 14

3) Björn Goop 13

4) Örjan Kihlström 12

5) Per Lennartsson 10

Tänk på att …

… Somekindacatch (V75-4) vann det här loppet, fast för treåriga ston

i fjol. Då fick hon bestämma som hon ville och hade inga problem med att gå undan. Det ser ut som om det skulle kunna bli samma visa igen.

… alla sju V75-loppen avgörs över 1 609 meter med bilstart. Att starten går 31 meter senare än den normalt sett gör i svenska sprinterlopp (som ju körs över 1 640 meter) är något som kraftigt gynnar de innersta spåren.

Bästa spelet

Det är bra att ha ett drag i sista ­avdelningen, för då vet om man kan lira eller jobba in en spik på V75-spelet. Om vi har spruckit kliver vi in på Nelle Pelle

Tänk på att …

… Somekindacatch (V75-4) vann det här loppet, fast för treåriga ston

i fjol. Då fick hon bestämma som hon ville och hade inga problem med att gå undan. Det ser ut som om det skulle kunna bli samma visa igen.

… alla sju V75-loppen avgörs över 1 609 meter med bilstart. Att starten går 31 meter senare än den normalt sett gör i svenska sprinterlopp (som ju körs över 1 640 meter) är något som kraftigt gynnar de innersta spåren.

Stora systemet

Avd 1: 3–2–4–1 (6–5)

Avd 2: 2–4–7–8 (3–5)

Avd 3: 6–9–4 (5–10)

Avd 4: 3–6–10–1–2–5 (9–7)

Avd 5: Alla tio hästarna (3–9)

Avd 6: 3 Orechietti (6–10)

Avd 7: 1 Nelle Pelle (4–10)

Systemet är på 2 880 rader. Kostnad: 1 440 kr.

Lilla systemet

Avd 1: 3 Brioni (2–4)

Avd 2: 2 Arch Madness (4–7)

Avd 3: 6 Hallsta Lotus (9–4)

Avd 4: 3 Somekindacatch (6–10)

Avd 5: 3 Go Green Pellini (9–10)

Avd 6: 3 Orechietti (6–10)

Avd 7: 1 Nelle Pelle (4–10)

Chanssystemet

Avd 1: 3–2–4–1 (6–5)

Avd 2: 2–4 (7–8)

Avd 3: 6–9–4 (5–10)

Avd 4: 3–6–10 (1–2)

Avd 5: 3 Go Green Pellini (9–10)

Avd 6: 3 Orechietti (6–10)

Avd 7: 1–4–10–2–9 (5–6)

Systemet är på 360 rader. Kostnad: 180 kr.

Övriga lopp

Lopp 1

Tips: 2 Löjtens Q.C., 7 The Man, 1 Lovelorn.

Outs: 5 Opal Hall.

Lopp 2

Tips: 3 Up Date Hoss, 2 Main Kronos, 4 Pronto Ribb.

Outs: 9 Malt Whisky.

Lopp 3

Tips: 6 Prince de Monfort, 1 New Varenne L.A., 10 Zazak B.

Outs: 4 Organdi d’Or.

Lopp 4

Tips: 1 Global Money, 5 Art on Line, 7 Balticas Yahoo.

Outs: 10 Nash As.

Lopp 5

Tips: 9 Only Kronos, 2 Polly Frontline, 3 Gigant Girl.

Outs: 10 Nagant X.O..

Lopp 11

Elitloppets final, tippas ej.

Lopp 14

Tips: 9 Mr Simpson, 12 Niveau de Vie, 2 Kung Keno.

Outs: 7 Ashford Boko.

Per Nicklasson

ARTIKELN HANDLAR OM