"Det måste försvinna”

Foto: ALN
TRAV

Kari Lähdekorpi är en av Sveriges mest framgångsrika tränare. De senaste fem åren har han varit med i toppen både när det gäller segrar och inkörda pengar. Lähdekorpi har blivit tränarchampion, utsedd till Årets Tränare och vunnit flest V75-segrar under ett och samma år. Han kör inga lopp själv, men driver ett av landets största stall med 180 hästar i träning.

Finländaren kvitterade ut sin tränarlicens 1994 och har sin anläggning i Holm, några mil norr om Halmstad. Innan Lähdekorpi blev tränare var han hästhandlare, väskförsäljare(!) och en framgångsrik friidrottare. Han ångrar inte att han flyttade till Sverige och började som proffstränare 1994.

– Förutom min gård har jag även ett stall inne på Halmstadtravet. De har en fantastisk anläggning för att kunna bedriva träning av hästar. Jag vill även påstå att Halmstad har Sveriges bästa banunderlag. Vi behöver aldrig fundera på balansen för våra hästar. Det är sommarbana året runt oavsett väder, säger Kari Lähdekorpi.

– Konkurrensen här på västkusten är mycket hårdare än på exempelvis Solvalla. Det finns så många duktiga tränare här som Svanstedt, Goop, Kolgjini, Adielsson och Lövgren. Sammanhållningen mellan oss Halmstadtränare har alltid varit väldigt bra. Vi sporrar varandra till bra framgångar.

– Det enda jag inte gillar är open stretch. Det måste försvinna omedelbart för det gynnar inte svensk travsport.

Vilken är årets höjdpunkt hos er?

– Det är självklart Sprintermästaren med trav i dagarna tre i början av juli. Jag har haft förmånen att vinna det loppet två gånger. Först med Top Royal och sedan med Profit Ås.

FAKTA

Halmstad

Stad:

Halmstad

Banfakta:

Open stretch: Ja

Vinklad vinge: Ja

Upplopp: 199 meter

Banbredd, 1 640: 25 meter

2 140: 27 meter

Tänk på det här :

Banan har ett extra spår invändigt över upploppet, så kallat open stretch. Det gör att hästar som sitter i rygg på ledaren alltid får chansen. De flesta lopp vinns av hästar som är med där framme hela tiden. Ofta på innerspår.

V75-dagar 2009:

24 januari, 4 juli,

5 december.

Fler stordagar 2009

2 juli (Sprintermästaren),

3 juli (Stosprintern).

Kända tränare:

Kari Lähdekorpi, Petri Puro, Peter Untersteiner, Dan Widegren, Patrik Södervall.

Kända kuskar:

Peter Untersteiner, Lennart Forsgren, Peter Ingves, Stefan Persson, Dan Widegren.

Kända hästar:

Commander Crowe (Petri Puro), Gentleman (Kari Lähdekorpi), Red Chili Pirat (Patrik Södervall), Camilla Highness (Petri Puro), Spring Ray (Håkan Olofsson), Bring Me Luck U.S. (Kari Lähdekorpi), Qato Quattro (Svend Dyhrberg).