Längtar efter storstjärnan

Eriksson tror på unghästarna

Foto: ALN
TRAV

Skellefteå är trav-Sveriges näst nordligaste bana. Det finns fem proffstränare på banan och en av dem är Jens Eriksson. Han fick Stig H Johanssons stipendie 1999 och drog igång som egen tränare 2001. Han har hela tiden varit Skellefteå trogen och har 21 hästar i träning. Det är många tränare som har det kärvt i Norrland, men Jens Eriksson ser ljust på framtiden.

– Det är mycket nytänkande och nya planer på gång i Skellefteå. Jag tycker att det är en positiv anda och prispengarna har ökat de senaste åren. Framförallt sedan vi fick V65 och lunchtravet. Det har även inneburit ökade starttillfällen, säger Jens Eriksson.

Med sitt lilla material kör han in runt en miljon kronor varje år.

– Men i fjol hade vi ett par tunga perioder med infektioner i stallet. Det lossnade i slutet av året och nu känns hästarna starka igen. Vi har haft en generationsväxling och nu ställer jag stort hopp till våra unghästar. Jag hoppas att någon av dem ska blomma ut och bli den där riktiga stjärnan som man drömmer om.

”Riktiga publikmagneter”

Skellefteå tävlar mestadels på sommaren och höjdpunkterna är V75 samt midsommartravet.

– Det är riktiga publikmagneter här uppe. Då brukar det vara mellan 6?000 till 7?000 besökare på banan.

Jens Eriksson driver rörelsen ihop med sambon Malin Christoffersson. De har två stall cirka en kilometer ifrån varandra. Träningen omfattar mycket mängdträning med intervaller i både backe och på rakbana längs natursköna vägar.

– Det är något speciellt med Norrlandsluften och den härliga miljön här uppe. De flesta hästar som kommer söderifrån piggnar till när de kommer hit, säger Jens Eriksson.

FAKTA

Skellefteå

Stad:

Skellefteå

Banfakta:

Open stretch: Ja

Vinklad vinge: Nej

Upplopp: 175 meter

Banbredd, 1 640: 21,0 meter

2 140: 21,0 meter

Tänk på det här :

Banan har ett extra spår invändigt över upploppet, så kallat open stretch. Det gör att hästar som sitter i rygg på ledaren alltid får chansen. De flesta lopp vinns av hästar som är med där framme hela tiden. Ofta på innerspår. Skellefteå har även ett av landets kortaste upplopp.

V75-dagar 2009:

1 augusti.

Kända tränare:

Jens Eriksson, Anders Stenman, Per Gustafsson, Leif Eriksson.

Kända kuskar:

Jens Eriksson, Per Gustafsson, Leif Eriksson.

Kända hästar:

Stallone Tuna (Jens Eriksson), Nickel Tabac (Jens Eriksson), Baron G.L. (Jens Eriksson), Kismet F.H. (Jens Eriksson).