Åbys segermaskin

Björn Goop: Konkurrensen på Åby är lika tuff som på Solvalla

Foto: KANAL75
TRAV

Ingen kusk i Sverige vinner så mycket travlopp som Björn Goop. År 2008 var heller inget undantag. Goop J:r blev på nytt allsvensk kuskchampion. Dessutom vann han den prestigefyllda V75-ligan. Därtill blev Björn champion på både Solvalla och Färjestad. Hans främsta storloppsmerit var segern i Breeders Crown-finalen med Yield Boko.

– Det var ett mycket bra år för min del. Jag lyckades slå siffrorna från året innan och det är jag väldigt nöjd med. Man strävar hela tiden efter att utvecklas och prestera bättre resultat. Även för vårt stall var det ett bra resultat med många segrar och mycket pengar inkört, säger Björn Goop.

Ett familjeföretag

Championatet på Åby­travet fick han dock släppa ifrån sig till Åke Svanstedt. Både Björn och pappa Olle har sin licens knuten till banan i Mölndal. Detta trots att de har sin träningsanläggning på Lökene Gård i värmländska Kil. Gooparna har dock alltid varit Åbytränare, ända sedan Olle flyttade från Rättvik och drog igång sin verksamhet söderut.

– Vi driver ett familjeföretag och har cirka 150 hästar i träning. Vi är ett bra team som hjälps åt och framförallt har vi kul ihop. Trots att jag kör mycket lopp är jag engagerad i träningsverksamheten hela tiden.

– Konkurrensen på Åbytravet är hård och precis lika tuff som på Solvalla. Men det ska det vara på landets näst största bana. Fördelen är att det finns väldigt bra prispengar att köra om, säger Björn Goop.

Han är dessutom krönikör i Sportbladet där man varje onsdag kan ta del av hans åsikter och tankar.

– Jag tycker att det är kul att medverka där. Jag försöker att skriva för de som inte är så initierade men vill lära sig mer om sporten.

FAKTA

Åby

Stad:

Mölndal (Göteborg)

Banfakta:

Open stretch: Ja, dubbla

Vinklad vinge: Nej

Upplopp: 187 meter

Banbredd, 1 640: 22,3 meter

2 140: 22,3 meter

Tänk på det här:

Har dubbla open stretch, vilket innebär två extra invändiga spår över upploppet. Hästar som sitter i rygg på ledaren och i tredje par invändigt får alltid chansen till slut. Åbys bana är också en av de bredare i landet.

V75-dagar 2009:

17 januari (V75-Mästaren), 28 februari, 18 april (V75-finaler, Olympia­travet final), 14 maj (Kungapokalen och Drottning Silvias Pokal), 19 september (Åby Stora Pris), 17 oktober (SM), 19 december.

Kända tränare:

Olle Goop, Veijo Heiskanen, Christina Medin, Olle Elfstrand, Hans G Eriksson, Bo Falsig.

Kända kuskar:

Björn Goop, Stefan Söderkvist, Veijo Heiskanen, Bo Falsig.

Kända hästar:

Thai Tanic (Olle Goop), Conny Nobell (Olle Goop), Quarcio du Chene, (Olle Goop), Makhtoub Jet (Olle Goop), Tigger (Olle Goop), Rutger Raket (Olle Goop), Coolman Crown (Veijo Heiskanen), Bowling Inferno (Christina Medin), Global Investment (Olle Goop), Caesar Sånna (Olle Goop), Hurricane Line (Olle Goop), Giddes Dream (Olle Goop), Sharapova (Goop).