NHL-lirarna väljer Bergh

Stjärnornas bästa vän

Foto: KANAL75
Robert Bergh och Peter Forsberg.
TRAV

Robert Bergh är starkt förknippad med Bergsåker. Han har alltid varit en av banans största profiler och tagit fram många bra hästar. När Åke Svanstedt flyttade söderut tog han över tronen som nummer ett.

Bergh är en av landets främsta tränare och har vunnit mängder med stora årgångslopp med sina unghästar. Han är även känd för att han tränar flera hästar åt välkända ishockeystjärnor. Mest känd är Adrian Chip som delägs av Peter ”Foppa” Forsberg. Men även Henrik ”Zäta” Zetterberg och sambon Emma Andersson har två hästar hos Bergh.

– Det är kul att ha stora idrottsmän som hästägare. Det började med tvillingarna Sedin och Magnus Wernblom. Sedan kom Peter Forsberg in i bilden och han har ju varit lyckosam. Vi umgås även en del privat, säger Robert Bergh.

Höjd segerprocent

Bergh blev proffstränare 1995 och har hela tiden varit Bergsåker trogen. Han har byggt en stor gård utanför Sundsvall och har drygt 80 hästar i träning.

– Jag har en komplett anläggning men det känns aldrig som att det blir färdigt. Vi bygger hela tiden till och finjusterar. För ett par år sedan byggde vi om rakbanan och backen och då höjdes segerprocenten på hästarna direkt. Man får hela tiden vara lyhörd för förbättringar, menar han.

Bra år

Fjolåret var ännu en bra säsong för Bergsåkerstränaren – det näst bästa.

– Vi hade all time high med 17,6 miljoner inkört till stallet 2007. I fjol körde vi in nästan 15 miljoner och det är jag såklart nöjd med.

– Jag hoppas också att Bergsåker får beteckningen ”storbana” framöver. Det ska ju avgöras inom den närmaste tiden. Det vore väldigt värde­fullt för hästsporten i Norrland. Prispengarna skulle öka ytterligare och det blir bättre villkor för alla aktiva, säger Robert Bergh.

FAKTA

Bergsåker

Stad

Sundsvall

 Banfakta

Open stretch: Nej

Vinklad vinge: Nej

Upplopp: 212 meter

Banbredd, 1 640: 21,0 meter

2 140: 21,5 meter

Tänk på det här:

Startbilen på Bergsåker är känd för att ge de jämnaste och bästa starterna i hela landet. ”Alla får chansen i starten, oavsett vilket spår de har. På andra banor kör bilen ojämnt och mer ryckigt”, säger Robert Bergh. Upploppet är också ett av de längre i trav-Sverige.

V75-dagar 2009

10 januari, 29 augusti, 12 december.

Kända tränare

Robert Bergh, Svante Båth, Lars Lindberg, Ulf Ohlsson, Lars Wikström, Anders Wallin, Lars-Göran Söderberg.

Kända kuskar

Ulf Ohlsson, Robert Bergh, Bo Eklöf, Ulf Eriksson, Lars Lindberg, John Östman.

Kända hästar

Adrian Chip (Robert Bergh), Juan Carlos (Bergh), Amour Ami (Bergh), Mac Kindley (Bergh), T.M.Avenue (Svante Båth), Tintomara Hornline (Lars Wikström), Sinou Madrik, (Bergh), Loy Lavec (Båth), Leonas Yeti (Båth), Francoso (Ulf Ohlsson), Iffy (Bergh), Francoso (Ohlsson), D.J.Seabrook (Bergh), Traveling Man (Båth), Klöver Kung (Ohlsson), Global Lightning (Båth), Love (Ohlsson).

ARTIKELN HANDLAR OM