Slår sig fram i travets mecka

Jörgen Westholm driver en fillial i Frankrike

Foto: ALN
TRAV

Jörgen Westholm är flerfaldig championtränare på Romme. Han hade sitt bästa år någonsin under 2008. Totalt sprang stallets hästar in 11,7 miljoner kronor och vann 73 lopp. Det är all time high med solklar marginal gentemot åren innan.

– Det var ett fantastiskt år både i Sverige och i Frankrike. Det var väldigt många hästar som gjorde bra prestationer och tjänade fina pengar. Inte bara ett fåtal utan det var en bra bredd i stallet. Det gjorde många av mina hästägare glada under året, säger Jörgen Westholm.

Själv gladdes han mest åt en speciell seger. Det var när han vann Oaks, treåringarnas största lopp för ston, med Annicka. Förstapriset var en miljon kronor och Annicka är utvald av Westholm på auktion och upptränad enligt hans unghästkoncept.

– Det är en av mina skönaste segrar i karriären. Kanske den allra roligaste eftersom jag hade en långsiktig plan som fungerade till hundra procent. Jag är både glad och stolt att jag kunde ha hästen på topp just den dagen, säger han.

Grymma pengar

Jörgen Westholm har sin träningsanläggning i Sala cirka tio mil från Rommetravet. Han har 70 hästar i träning men han har också en filial i Frankrike sedan några år tillbaka. Där har han firat stora framgångar både med svenska och franska hästar. Tidigare har bland annat stjärnan Super Light vunnit flera lopp och tjänat grymma pengar på fransk mark.

– Jag hyr en borg på Grosbois utanför Paris med 15 boxar. Just nu har jag tolv hästar där fördelade på tre skötare. Jag är själv nere två, tre dagar varannan vecka och går igenom hästarna och kör snabbjobb. Sedan anlitar jag de franska toppkuskarna till att köra i loppen.

– Jag är lite förvånad att inte fler hästägare är nyfikna på den franska travsporten. Frankrike är ju travsportens Mecka och det finns enormt fina prispengar att tävla om.

Hur ser framtiden ut för stall Westholm?

– Den ser väldigt bra ut. Jag har jättefina unghästar, både svenskfödda och franskfödda, som jag hoppas mycket på. Vi är ett väldigt bra gäng och jag har aldrig haft en så här bra personalstyrka som jag har nu.

– Ifrån min gård i Sala har vi hur många banor som helst inom loppet av två timmar. Vi har bara tio mil till Solvalla och Sala måste vara Sveriges närmaste ”travstad” på det sättet, säger Jörgen Westholm.

FAKTA

Romme

Stad:

Borlänge

Banfakta:

Open stretch: Nej

Vinklad vinge: Ja

Upplopp: 205 meter

Banbredd, 1 640: 21,0 meter

2 140: 21,0 meter

Tänk på det här :

Har ett ganska långt upplopp. Enligt Jörgen Westholm är det inte lätt att ta ledningen från spår ett bakom bilen. Det är vinklad vinge på startbilen vilket ska underlätta för de yttersta spåren.

V75-dagar 2009:

11 april, 24 oktober.

Kända tränare:

Jörgen Westholm, Göran Lång, Bengt-Erik Olsson, Tommy Eriksson, Claes Eskilsson, Kjell Jonsson, Fredrik Pedersen.

Kända kuskar:

Daniel Olsson, Jörgen Westholm, Bengt-Erik Olsson, Göran Lång, Fredrik Pedersen, Claes Eskilsson.

Kända hästar:

Super Light (Jörgen Westholm), Annicka (Jörgen Westholm), King One (Kjell O Jonsson), Carambole P., (Jörgen Westholm), Squirtle Countach (Jörgen Westholm), Coktail Zon (Jörgen Westholm), Riourik (Jörgen Westholm), Lost Without You (Göran Lång), Sprite Ås (Fredrik Pedersen), Que je t’aime (Jörgen Westholm), Quel Pin (Jörgen Westholm), Quip du Beauvoisin (Jörgen Westholm), Gerry Brando (Bernt-Ove Johansson)

ARTIKELN HANDLAR OM