Målet: Ett guld för Järvsöfaks

Så ska Jan-Olov Persson avsluta mirakelhästens karriär

Foto: ALN
TRAV

Jan-Olov Persson är tränaren till kallblodsfenomenet Järvsöfaks. Därmed har han också för evigt skrivit in sig i historieböckerna. Persson har med sin fantastiska sagohäst spridit en enorm propaganda för travsporten.

Järvsöfaks är ett kapitel för sig i svensk travhistoria. Och det är Jan-Olov Persson som har tränat, matchat och kört hästen till alla framgångar. Järvsöfaks är med sina 184 segrar det vinstrikaste kallblodet någonsin. Han har passerat stjärnor som både Sabin och Alm Svarten. I prispengar närmar han sig 20 miljoner kronor.

– Det har varit en helt fantastisk saga. Järvsöfaks är ett mirakel och han har överlevt både svåra skador och sjukdomar. ”Faksen” har alltid kommit tillbaka, säger Jan-Olov Persson.

– Han känns fortfarande frisk och fin och det är egentligen helt otroligt. Och när hans konkurrenter i kallblodseliten inte är bättre vore det dumt att inte fortsätta att starta. Det vore roligt att avsluta karriären med ett sista SM-tecken på Bergsåker i augusti. Det är långt dit men det vore otroligt kul om det gick att ordna.

Jan-Olov Persson har varit Hagmyren trogen sedan han blev proffstränare 1985. Han håller till på gården Hammering alldeles intill travbanan. Persson har 60 hästar i träning, varav 55 är kallblod…

– Det har ju mest blivit kallblod i och med Järvsöfaks framgångar. Sedan föder jag ju upp mycket kallblod själv också. Men jag har absolut ingenting emot varmblod och skulle gärna ha några fler i träning.

2008 var ett bra år för Jan-Olov Persson. Förutom Järvsöfaks framgångar vann sonen Järvsöviking såväl det svenska som norska kallblodsderbyt.

FAKTA

Hagmyren

Stad

Hudiksvall

 Banfakta

Open stretch: Nej

Vinklad vinge: Nej

Upplopp: 161 meter

Banbredd, 1 640: 22,0 meter

2 140: 21,5 meter

Tänk på det här:

Har landets kortaste upplopp. Ledningen är mycket viktig och bakspårshästar får ofta svårt att hinna fram. Banan har vida svängar och korta raksträckor.

V75-dagar 2009

25 juli.

Kända tränare

Jan-Olov Persson, Per-Åke Holmsten, Stig-Jarle Röste.

Kända kuskar

Jan-Olov Persson, Per-Åke Holmsten.

Kända hästar

Järvsöfaks (Jan-Olov Persson), Järvsöviking (Jan-Olov Persson), Faksen J:r (Jan-Olov Persson), Hallsta Lotus (Jan-Olov Persson), Hibogubben (Jan-Olov Persson), Mjölner Turbo (Jan-Olov Persson), Paris (Per-Åke Holmsten), Sundbo Lava (Stig Jarle Röste), Bokli Pil (Stig Jarle Röste).