”Långben” ute efter revansch

Återställd efter sjukdomen ska Ove A Lindqvist bli champion igen

Foto: ALN
TRAV

Ove A Lindqvist, eller ”Långben” som han också kallas, är en välkänd profil i Norrland. Han har flera gånger varit champion i både Umeå, Skellefteå och Boden.

Lindqvist är en efterfrågad kusk i norra Sverige och vinner runt 100 lopp varje år. Han är bland annat ordinarie kusk på unghäststjärnan Clear Sign.

Men år 2008 blev inte riktigt som Ove hade tänkt sig. I början av året svimmade han utanför stallet och fick åka akut till sjukhuset. Det visade sig att han drabbats av hjärtbesvär som han opererades för.

– Jag fick ta det lugnt några månader och har inte kört lika mycket i fjol som tidigare. Av den anledningen blev det inget championat men det ska vi ta igen i år i stället. Nu är jag fullt återställd efter sjukdomen, berättar Ove A Lindqvist.

Stannar i Norrland

Han har på senare år satsat mycket på sin gård i Nordmaling, några mil utanför Umeå. Det är ett tufft klimat i Norrland med långa resavstånd mellan banorna och mindre prispengar än i övriga Sverige. Trots det överger inte Ove A Lindqvist sin hembyggd.

– Är man norrlänning så är man. Jag har provat att flytta söderut tidigare men trivdes inte alls. Nu har jag gjort en rejäl satsning på den nya gården och det ser bra ut. Jag har flera fina unghästar som verkar lovande så jag hoppas att satsningen ger resultat framöver.

– Den härliga miljön som vi har här uppe här helt fantastisk. Hästar som kommer söderifrån tänder ofta till när de får andas den friska Norrlandsluften, säger Ove A Lindqvist.

– Den stora höjdpunkten för Umåker är annars V75-omgången med Guldbjörken som körs i april. Det loppet har haft många stora vinnare genom åren. Ett klassiskt lopp för oss här uppe.

FAKTA

Umeå

Stad

Umeå

 Banfakta

Open stretch: Nej

Vinklad vinge: Nej

Upplopp: 211 meter

Banbredd, 1 640: 22 meter

2 140: 22 meter

Tänk på det här:

Har ett av Sveriges längre upplopp. Även en av de bredare banorna som inte har open stretch. Det är alltså gott om plats att vända upp ifrån snäva spår (2, 4 och 5) i voltstart.

V75-dagar 2009

25 april (Guldbjörken).

Fler stordagar 2009

23 oktober (final i VK-Mästaren).

Kända tränare

Ove A Lindqvist, Jan Norberg, Mats Bucht, Patrik Nygren, Krister Söderholm.

Kända kuskar

Ove A Lindqvist, Jan Norberg, Patrik Nygren, Krister Söderholm.

Kända hästar

Dandie Palema (Mats Bucht), Eld Kevin (Jan Norberg), What a Topgun (Ove

A Lindqvist), Worldwide (Krister Söderholm), La Chapelle (Bo-Göthe Svensson).