Bättre än alla förväntningar

Debutanten Malin Löfgren vann vart femte lopp

Foto: ALN
TRAV

Malin Löfgren, 32, är Östersunds­travet senaste tränartillskott. Hon började som proffstränare i fjol och fick en kanonstart. Segrar och inkörda pengar överskred alla förväntningar som Malin hade. Hennes hästar sprang totalt in 568 000 kronor och tog 17 segrar på 83 starter. Det ger en segerprocent på jättefina 20 procent.

– När jag gick tränarkursen på Wången fick man göra upp tre olika kalkyler. En pessimistisk, en realistisk och en optimistisk kalkyl. På min optimistiska kalkyl hade jag förhoppning om att köra in 300 000 kronor, säger Malin Löfgren.

– Det är otroligt kul att det lyckades så bra första året. Jag började med sex hästar i träning och det växte till 15 hästar vid årsskiftet. Det tycker jag är en lagom nivå. Jag har stall både inne på Östersundstravet samt på en gård tolv kilometer utanför banan.

Flera hästar

Malin Löfgren har jobbat med hästar under större delen av sitt liv. Bland annat hos Olle Carlsson i Östersund men även i USA hos Tommy B Andersson.

– Men jag kände att det var dags att kliva in i vuxenlivet och prova som egen tränare. Det som är positivt är också att flera hästar hos mig har vunnit flera lopp och tjänat fina pengar. Det är alltså inte bara en enstaka häst som har dragit lasset.

– Jag ridtränar hästarna mycket och framförallt i galopp. Den sortens träning är mera skonsam och sliter inte så mycket på dem. Äldre hästar brukar också tända till när de får prova på ridträning.

Malin Löfgren är också tränare av Jämtlands Rix-häst. Det är en nybliven treåring vid namn Sanity och det har gett bra pr för stallet.

– Hela den här idén med att göra andelshästar runt om i Sverige är genial. Varje häst består av 1?000 andelar och de såldes slut på nolltid. Det är ett bra tillfälle för mig som liten tränare att få synas. Jag hoppas att det blir bra reklam och jag ser med spänning fram emot ett nytt år, säger Malin Löfgren.

FAKTA

Östersund

Stad:

Östersund

Banfakta:

Open stretch: Nej

Vinklad vinge: Nej

Upplopp: 218 meter

Banbredd, 1 640: 20,2 meter

2 140: 21,2 meter

Tänk på det här :

Har landets näst längsta upplopp.

V75-dagar 2009:

6 juni.

Kända tränare:

Malin Löfgren, Olle Carlsson, Jan-Olof Johansson, Hans Sohlström, Jan Halberg.

Kända kuskar:

Olle Carlsson, Jan-Olof Johansson, Malin Löfgren, Hans Sohlström.

Kända hästar:

Encore Ås (Malin Löfgren), Titan Sund (Malin Löfgren), Abbe Hook (Olle Carlsson), On the Beach (Olle Carlsson), Riddarsporre (Carl-Ivar Larsson), Orrbusan (Hans Sohlström).