Han är kung av Norrland

Petri Salmela dominerer på Bodentravet

Foto: KANAL75
TRAV

Han arbetade tidigare som taxi­chaufför.

Men en dag bestämde sig Petri Salmela för att byta karriär.

För drygt tio år sedan blev han travtränare och nu är han den största profilen på Bodentravet.

– Jag har varit tränarchampion här sedan jag började för tio år sedan, säger Petri Salmela.

Bodentravet, eller Peab-travet som det numera heter, har åtta proffstränare. En liten men naggande god skara där flera är kända av V75-spelarna.

Körde in fem miljoner

Petri Salmela har 70 hästar i träning, vilket är mycket för en Norrlandstränare.

År 2008 blev resultatet runt fem miljoner kronor inkört till stallet. Flera av unghästarna höll sig väl framme i årgångsloppen och stjärnan Brutus Sund var med i ­både Kriteriet och Breeders Crown-­finalen.

– Jag är jättenöjd med fjolåret och det är mitt näst bästa i karriären. Att kunna köra in fem miljoner uppe i Norrland är mycket bra gjort. Jag har flera stora hästägare som satsar hårt och har förmånen att ha många välstammade unghästar. Det ser väldigt ljust ut inför framtiden.

Hur är det annars att vara tränare i Boden?

– Det är toppen! Kommunen satsar mycket på travbanan och Peab-travet har blivit ett lyft. Vi har en bra stämning bland tränarna och

fina förutsättningar för att träna hästar. Miljön är helt fantastisk och det är en fröjd att vistas i den underbara natur som finns här uppe.

– Enda minuset är förstås de långa resavstånden till andra banor. Därför har jag skaffat en bra filial vid Arlanda några mil norr om Stockholm.

– Det fungerar perfekt att ha en del tävlingshästar där, framförallt unghästarna som ska tävla i de stora loppen. Först lägger jag grunden med all vinterträning uppe i Boden och sedan får de vara på den filialen under sommaren.

FAKTA

Boden

Stad:

Boden

Banfakta:

Open stretch: Nej

Vinklad vinge: Nej

Upplopp: 200 meter

Banbredd, 1 640: 22 meter

2 140: 23 meter

Tänk på det här :

Helt normalt vad det gäller banbredd och upploppets längd. Vintertid spolas det is på banan och då krävs det långa hakar i hästarnas skor.

V75-dagar 2009:

13 juni.

Kända tränare:

Petri Salmela, Jesper R Nilsson, Petter Lundberg, Lars Marklund, Gunnel Fredriksson, Kari Vaaraniemi.

Kända kuskar:

Petter Lundberg, Hanna Olofsson, Roger Nilsson.

Kända hästar:

Self Timer, Brutus Sund, Martin L.Sisu, Victoria Sisu, Hallo Pamela (Petri Salmela), Doyouwanttodance (Gunnel Fredriksson) Scargel, Top Disguise (Petter Lundberg), Born to Dance, Quantum Classic (Kari Vaaraniemi), The Nobel Cape (Roger Nilsson), Liberty F.H. (Jesper R Nilsson).