Drömmer – om en halv Copiad

Berglöf om saknaden efter stjärnhästen

Foto: KANAL75
TRAV

Är det någon som är känd som Mr Färjestad så är det Erik Berglöf. Han är den glada värmlänningen som var mannen bakom megastjärnan Copiad som sprang rakt in i svenska travfolkets hjärtan. De flesta minns även när han gick på händerna i vinnarcirkeln efter derbysegrarna med Sans Rival och Utini. Idag så för Berglöf en mer anonym tillvaro. Han har 26 hästar i träning och erkänner att han saknar tiden med Copiad på 90-talet.

– Det är klart att man saknar en sådan kompis. Det var en härlig individ och en sjuhelvetes häst. Någon sådan får jag aldrig igen men får jag fram en som är hälften så bra vore jag nöjd, säger Erik Berglöf.

De senaste åren har hans stall legat på mellan en till två miljoner kronor inkört. När han i höstas vann V75-lopp med Next Tee var det första V75-segern för Berglöf på sju år…

– Det gick tungt under några år och jag var faktiskt nära att lägga av helt med travet. Men så fick jag in några fina hästar och det började gå bättre igen. Då bestämde jag mig för att köra några år till. Jag tycker fortfarande att det är kul, både att träna och köra lopp. Det hästantalet jag har nu är helt perfekt. Fler vill jag inte ha, i så fall ska de vara bättre, säger Berglöf med ett skratt.

Trav och hockey

Färjestadtravet ligger ”mitt i smeten” i trav-Sverige med närhet till många banor. Travbanan är belägen i Karlstad och på andra sidan vägen ligger ishallen Löfbergs lila arena, där Färjestad spelar sina hemmamatcher.

– Trav och ishockey går hand i hand. Det är många hockeyspelare som är travintresserade och tvärtom. Och Färjestad kan skryta med att vara en av de snabbaste banorna i landet. Underlaget är fantastiskt bra, säger Erik Berglöf.

FAKTA

Färjestad

Stad

Karlstad

 Banfakta

Open stretch: Nej

Vinklad vinge: Nej

Upplopp: 177 meter

Banbredd, 1 640: 21,1 meter

2 140: 20,4 meter

Tänk på det här:

Har ett kortare upplopp och lite smalare bana än de flesta andra. Färjestad är även känt som en av Sveriges snabbaste banor.

V75-dagar 2009

15 augusti (E3-finaler), 26 september (Unionstravet).

Kända tränare

Erik Berglöf, Mikael J Andersson, Dagfinn Aarum, Magnus Jakobsson, Jonas Moberg.

Kända kuskar

Dagfinn Aarum, Erik Berglöf, Mikael J Andersson, Magnus Jakobsson.

Kända hästar

Next Tee (Erik Berglöf), Pompier (Erik Berglöf), Skogsbackens Einar (Dagfinn Aarum), Kära Goliat (Dagfinn Aarum), Fly High Kemp (Erik Berglöf), Lady’s Photo (Magnus Jakobsson).

ARTIKELN HANDLAR OM