Sportbladets tips till V75 – på Bjerke

Så tippar experten till lördagens V75-omgång

TRAV

Här är Sportbladets tips till lördagens omgång på Bjerke, 19 november.

Sportbladets expert Per Nicklasson guidar dig till storvinsten på V75.

Spelstopp 16.20

TV 4 18.00

TV12 14.30

ATG24 14.30

V75-1:

Loppet

Ny uppvisning av Ivar Sånna?

Tipsettan

Ivar Sånna har sett fantastisk ut, vilket alla travintresserade kan skriva under på efter att ha sett honom leka hem SM nyligen. Annars är det ju Norge som är Ivars hemland numera och även vid segrarna där har han sett lysande ut. Nu har han för spänningens skulle lottats till bakspår men inte heller det ska stjälpa honom om han är som han varit på slutet. Det är klart att Nahar är en tuff nöt att knäcka om denne skulle försvara ledningen. Men det tror vi inte att han gör utan att det i stället är Thai Broadaway som snor åt sig den positionen. Denne är inte heller någon alldeles lätt nöt att knäcka, men vi tror att Ivar Sånna kan reglera denne från dödens.

Motbuden

Thai Broadway har sett formstark ut men fått snälla och för psyket uppbyggande resor. Nu kan det vara dags att spänna bågen lite. Det kanske bara räcker till en andraplats bakom Ivar Sånna om man testar i ledningen, men det är väl gott så. Vi tror nämligen inte att Thai Broadway kan bli bättre än tvåa från någon annan position än ledningen, som är den position där han har bäst chans att vinna loppet ifrån. Nahar kommer från en framgångsrik Nordamerikaturné och är förstås ett bud i alla sammanhang. Han kan öppna rätt bra men vi tror inte att han kan försvara ledningen. Om han inte hittar ut innan Ivar Sånna hunnit göra sitt drag blir det svårt för Nahar att rå på denne.

Skrällbudet

Fire to the Rain är den av övriga som bör räknas.

Spetsbudet

Vi tror att Thai Broadway är snabbast första biten.

! Statistik­vinnaren

Nahar.

Vår rankning

  9 Ivar Sånna

  4 Thai Broadway

  1 Nahar

  5 Fire tot the Rain

  3 Nato Dream

  7 Winmecredit

  6 Call Me Hanover

  2 Love Voice

  8 Capello Bob

V75-2:

Loppet

Bra klass på loppet där de främsta är riktigt bra.

Tipsettan

Ragazzo Da Sopra hade gått bra i enklare gäng men visade senast att han kommer att räcka långt i alla sammanhang framöver. Då mötte han nämligen sitt tuffaste motstånd hittills, och han tog hand om dem från dödens. Imponerande!

Motbuden

Herakleitos F. är ett tidigt bud på läge och form, även om vi tror att det finns några som är vassare. Calizza Boko är en hårding som det är lätt att imponeras av. Men här kan, det på papperet så fina, spåret bli en fälla för henne. Stallkamraten Volocity de Vie visar en härlig skalle.

Skrällbudet

Mr Creation är fin och i full form. Spåret?

Spetsbuden

Antingen Herakleitos F. eller Ragazzo da Sopra. Det beror mest på kuskarna, vem av dem som är mest spetssugen.

! Statistik­vinnaren

William Tinghöj.

Vår rankning

  3 Ragazzo da Sopra

  2 Herakleitos F.

  1 Calizza Boko

10 Volocity de Vie

  9 Sambuco

  6 Muscle Salt

  5 Walentino

  7 Mr Creation

  8 William Tinghöj

12 Muscleman O.

11 Brake to Vacate

  4 Tracy Kronos

V75-3:

Loppet

Vi spikar Treasure Kronos.

Tipsettan

Treasure Kronos kan vara Sveriges bästa fyraåriga sto. Hon var dunderfin i försöket till Breeders’ Crown och väldigt bra också i finalen senast, även om hon då inte orkade betvinga ledande In Toto Sund trots 9,5 sista 500 utvändigt om denna. Hon öppnade bra då, Treasure Kronos, och det är ytterligare en kvalitet hon lagt till sina redan många. Vi tror att hon har mycket bra chans att vinna det här loppet från de flesta positioner, och tar hon ledningen finns förlust knappt på kartan. Förutsatt så klart att hon är frisk, fräsch och går felfritt.

Motbuden

Det är inte bara Treasure Kronos som har lärt sig att öppna. I ännu större utsträckning gäller detta även Otrobanda som gått från diesel till raket de senaste månaderna. Här är det ändå möjligt att hon hamnat för långt ut på vingen för att kunna hota Treasure Kronos i spetsstriden och då blir det också svårt att vinna loppet. Gematria är en fin häst som tål en del grovjobb. Men för seger krävs nog att hon slipper det.

Skrällbudet

Valla d’Estino för att hon kan få en fin resa i draget.

Spetsbuden

Det ser bra ut för Treasure Kronos på alla plan, även i spetsstriden. Otrobanda gör ändå ett rejält försök?

! Statistik­vinnaren

Amalie Bork.

Vår rankning

  2 Treasure Kronos

  7 Otrobanda

10 Gematria

  9 Valla d’Estino

  5 Angelina D.K.

  1 Thai Goodwill

  6 Amalie Bork

  3 Charisma K.W.

  8 Caresse

 4 Qourtney Cox

V75-4:

Loppet

Tämligen profillöst och öppet i V75-4.

Tipsettan

Armani V.P. har två raka segrar där han fått allt på silverfat. Med lite tur kan det bli så igen och vi har verkligen gillat hur han sett ut vid de här segrarna. Så varför inte tredje raka?

Motbuden

Chief Orlando gör en riktigt bra debut­säsong. Det är tufft att möta äldre hästar men kapacitetsmässigt bör Chief Orlando vara en av de bättre i loppet. Pokemon Ås hade fått tipset om det inte varit för att han dragit ett av de sämsta spåren. Formen kan dock inte vara bättre. Fin vid segern näst senast och pilsnabb efter galopp senast.

Skrällbudet

Love Spin. På läget och bevisad form.

Spetsbuden

Armani V.P. är hyggligt startsnabb men får nog svårt att svara ut Wizard of Ousse.

! Statistik­vinnaren

Pokemon Ås.

Vår rankning

  1 Armani V.P.

  9 Chief Orlando

12 Pokemon Ås

  7 Avery

  6 Rigel L.B.

  3 Wizard of Ousse

  2 Love Spin

  8 Emir La Brousse

11 Mad Lee

  4 Jacuzzi O.

10 Dex Dexter

  5 Giant Star

V75-5:

Loppet

Inget topplopp för att vara Silverdvisionen.

Tipsettan

Tripolini V.P. gör aldrig ett dåligt lopp och få har ett löphuvud av hans dignitet. Nu är läget perfekt, det gör honom till en tänkbar spik. Hade inte ännu bättre spikförslag funnits i omgången hade vi lämnat honom ensam. Vi är inne på att han kan ta emot Fossens Bonus från start och det finns nog ingen som kan plocka ner Tripolini om han frontar.

Motbudet

Fossens Bonus är en glänsare och en häst som alltid måste ses med chans. Om vi har fel om spetsstriden, att det är Fossens Bonus som är snabbast, ja, då är han hästen att slå.

Skrällbudet

Bruno di Quattro får inte glömmas trots spåret.

Spetsbudet

Inga startraketer. Tripolini V.P. tar ledningen?

! Statistik­vinnaren

Fossens Bonus.

Vår rankning

  2 Tripolini V.P.

  3 Fossens Bonus

12 Bruno di Quattro

  9 Next to None Sib

  7 Orion Tilly

11 Special Envoy

  5 Time Machine

  1 Navigator Sib

10 Gross Weight

  4 Strong Forte

  8 Global Oracle

  6 Big City Rambler

V75-6:

Loppet

Fyaråringslopp. 300 000 norska pengar till vinnaren.

Tipsettan

Cruzado dela Noche fick en drömresa i hårt tempo senast och tackade för det med att spurta till en överlägsen seger på en ruskigt vass tid. Han har hamnat på bakspår nu och det är förstås inget plus, framför allt inte när det handlar om korta engelska milen. Vi tror ändå att han blir svår att stå emot sista biten.

Motbuden

Poet Broline var fin senast. Ingen skräll men med tanke på att han vek sig från ledningen gången före var han lite svårbedömd senast. Den här uppgiften är verkligen hans typ: spetsläge över kort distans. Om han når ledningen utan att det kostar för mycket blir det väldigt jobbigt för de övriga att nå honom. Twister Bi tog emot Uncle Lasse i ledningen senast. Försvarade sig med råge mot denne men var utan chans att stå emot Cruzado dela Noche. Vi blir förvånade om Cruzado slår Twister Bi med samma lätthet den här gången, men inte alls speciellt förvånade om det blir så att Twister Bi tar revansch på Cruzado dela Noche.

Skrällbudet

Wingait C.H. vid favoritstrul och själv en fin resa?

Spetsbuden

Det blir svårare för Poet Broline att ta sig förbi Dragster från starten den här gången men han är så explosiv att vi tror att han ändå gör det.

! Statistik­vinnaren

Twister Bi.

Vår rankning

  9 Cruzado dela Noche

  4 Poet Broline

10 Twister Bi

  2 Dragster

  3 Wingait C.H.

  1 Akermann

  5 Saturday Mornings

  6 Tango Negro

  7 Ultimate Photo

  8 Pajas Face

V75-7:

Loppet

Jämnt lopp där vi streckar sex hästar som alla, utom möjligen tipsettan, ser ut att kunna få fina resor.

Tipsettan

Vi är svaga för Zigge Silvio och när han har sett så fin ut som han gjort i de senaste starterna tycker vi att han är en motiverad tips­etta. Även om han vilat i sju veckor och löper en viss risk att hamna illa till från start.

Motbuden

Juvels Boy lös av form senast men fick chansen för sent. Say That Again räknas oavsett resa.

Skrällbudet

Glöm absolut inte bort Valokaja Hindö!

Spetsbudet

Det bör kunna gå undan från start med tre start­snabba hästar på de innersta spåren och där ingen av dessa ser ut att ha någon större anledning att ha jätterespekt för någon annan. I slutändan frontar ändå Say That Again, för att hans kusk är beredd att offra mest?

! Statistik­vinnaren

Say That Again.

Vår rankning

  6 Zigge Silvio

  9 Juvels Boy

  3 Say That Again

  2 Mr Hot Shot

  4 Valokaja Hindö

  1 Stan Libuda

10 Conny Sisu

  5 Tooltime

  7 Nose Gear

  8 Blue Star Champion

12 Codebreaker

11 Unity Knick

Se faktarutan nedan för expertens systemförslag, bästa spik och bästa spel med mera.

FAKTA

EXPERTENS SYSTEMFÖRSLAG:

Spiken

Ivar Sånna (V75-1) och Treasure Kronos (V75-3) är två starka spikar. Båda har formen på topp och är ju därtill två riktiga topphästar.

Bästa spelet

Vi anser att Tripolini V.P. har bästa chansen i V75-5 och hoppas att Fossens Bonus drar på sig en hel del spel. Då spelar vi vinnare på Tripolini.

Tänk på att …

… V75-omgången av någon anledning avgörs i Norge den här gången. Där är det inte tillåtet med körspö i loppen och det kan ha påverkan på hästarnas prestationer, även om dom flesta hästar, oavsett vad vissa tränare och kuskar tycks tro, gör sitt bästa oavsett om man driver dom hårt eller inte.

… den statistiken som vi presentera i startlistorna bygger endast på starter gjorda på svensk mark. Dom är alltså inte helt rättvisande en sån här vecka.

Kuskligan, Sverige

1) Örjan Kihlström 46 segrar

2) Björn Goop 38

3) Erik Adielsson 35

4) Ulf Ohlsson 30

5) Johnny Takter 22

Stora systemet

Avd 1: 9 Ivar Sånna (4–1)

Avd 2: 3–2–1–10 (9–6)

Avd 3: 2 Treasure Kronos (7–10)

Avd 4: 1–9–12–7–6–3–2 (8–11)

Avd 5: 2–3–12 (9–7)

Avd 6: 9–4–10–2–3 (1–5)

Avd 7: 6–9–3–2–4–1 (10–5)

2 520 rader/1 260 kr

Lilla systemet

Avd 1: 9 Ivar Sånna (4–1)

Avd 2: 3 Ragazzo da Sopra (2–1)

Avd 3: 2 Treasure Kronos (7–10)

Avd 4: 1–9–12–7–6–3–2 (8–11)

Avd 5: 2–3–12 (9–7)

Avd 6: 9 Cruzado dela Noche (4–10)

Avd 7: 6–9–3–2–4–1 (10–5)

126 rader/63 kr

Chanssystemet

Avd 1: 9–4 (1–5)

Avd 2: 3 Ragazzo da Sopra (2–1)

Avd 3: 2–7–10 (9–5)

Avd 4: 1 Aramani V.P. (9–12)

Avd 5: 2–3–12–9–7–11–5 (1–10)

Avd 6: 9–4 (10–2)

Avd 7: Alla tolv startande (6–9)

1 008 rader/504 kr

DD-systemet

DD-1: 9–4

DD-2: 6–9

4 rader

Per Nicklasson