Vem fasen bryr sig om lite Ipren?

TRAV

Ipren-skandalen rullar vidare. Ett stim travtränare har fastnat i STC:s garn.

Men ingen kan väl tro att någon dopar medvetet med sån skit.

Nej, ska det fuskas ger man väl något som biter.

Nu var det i och för sig inte Ipren som Per Lennartsson åkte dit för i torsdags. Order By Fax hade fått i sig Flunixin och det är något annat, en medicin som används på hästar men som inte heller den är särskilt potent om vi snackar droger.

Annars har det ju mest varit Ipren i år. Helt plötsligt, efter att preparatet har funnits på marknaden i flera år, börjar travhästar mumsa i sig Ipren som om det vore smågodis. Någon som förstår någonting? Det finns en Ipren-man, säger somliga, en person som smyger omkring i gäststallar och dopar hästar på kul eller djävulskap.

Själv tvivlar jag, även om det skulle vara skrämmande enkelt att utföra, med tanke på hur det ser ut på våra stallbackar. Det är svängdörrar överallt. Noll koll.

Stäng stallbackarna, ryter därför många travtränare och det är lätt att förstå dem i deras desperation.

Men vill vi verkligen ha det så? Är inte en öppen och levande stallbacke ett måste för att sporten ska leva vidare och för att nytt blod ska tillföras? Det är sagt förr, men det är ju inte hos spelombudet nya hästägare hittas. Kontakten med de aktiva och djuren är inkörsporten.

Ge tränaren ett gult kort

Min åsikt är därför glasklar. Glöm allt, titta åt ett annat håll och vissla. Vem fasen bryr sig om att några hästar fått i sig lite Ipren? Även om det inte rör sig om mikroskopiska mängder så har ju inte hästarna varit självlysande med ögon som råttpittar när de tävlat. Nej, lägg ner alla utredningar och ge travtränaren en varning, ett gult kort. Om de sedan klantar till det igen blir utvisning. Som det är nu känns straffet fullständigt orimligt. De är ju inga storfuskare, möjligtvis lite slarviga eller otursförföljda.

Jag säger som alla som åker dit för fortkörning säger till polisen: Jaga riktiga bovar istället.

Till sist: I USA verkar de inte tanka med Ipren. Den där hästen som vann över Revenue och Tsar d’Inverne, Mr Muscleman, var aningen förbättrad i finalen. Kolgjini såg nästan arg ut efteråt: Jag fattar inte hur han kunde bli så mycket bättre, sa han surt och jag fick för mig att det var en kraftig insinuation. Men vad vet jag.

Veckans tips

Micke Nybrink