Fixa infon eller lägg ner skiten

TRAV

Jag jublade när barfotainfo infördes. Nu skulle det bli ordning.

Istället utbröt kaos.

Kaos i programmet, kaos på banan, kaos i intervjuer.

Ta tränarna i örat eller skrota skiten.

Minns inte vilket datum barfotainfo i våra travprogram drog igång, typ ett halvår sedan? Själv var jag som ett barn på julafton till att börja med, nu kunde man läsa hur hästarna gått skodda i de senaste starterna.

Efter någon månad började det lilla barnet i mig misströsta. Allt för ofta fick jag läsa att ”han gick barfota senast men det står fel i programmet”. Ibland när jag pratade med tränare inför en start förklarade de att uppgifterna inte stämde. Barfota kunde innebära skor bak, medan barfota fram kanske var skor runt om.

Kort sagt, inte en bokstav rätt.

Än värre blev det ute på banan, där översköljdes man av info om hur hästarna skulle tävla, eller så var det knäpptyst och vi trodde att storfavoriten, hästen som måste tävla barfota, gick med dojor. Men när vi väl skadeglatt lämnat in, ha ha han kan inte tävla på optimal balans, kom beskedet strax före start: ”Det blir barfota runt om på Nisse Blixt.”

Vem bryr sig om spelarna?

Vet inte hur tränarna jobbar men det förefaller som vissa är lata och använder en vem-bryr-sig-attityd mot oss spelare. När de anländer till banan är det inte alls självklart att undersöka underlaget innan de beslutar hur hästen ska gå skodd. Istället meddelas en viss balans, kanske barfota runt om, men efter värmningen inser de att banan kräver både skor och brodd och ändrar sig strax före start.

Är det respekt mot de få stackare som fortfarande pallrar sig ut till banan?

Eller ännu värre: De ger blanka fan i att lämna info, vilket betyder att hästen ska tävla med skor, men när de väl har sett banan och hört att andra rycker skorna, då tas ett sent barfotabeslut – och vi som spelat V75/V65/V5 är så uppsnurrade att vi knappt orkar skälla.

Hur ska ni ha det?

Jag som trodde det skulle bli bättre. Men det här är en blåsning som inte ens Lennart Svahn kunde ha iscensatt bättre.

Och inte nog med det, stortränarna gör sitt bästa för att putta oss över kanten, rakt ner i vansinnets rike. På tisdagen säger Åke Svanstedt att ”Ludvig Palema tävlar med skor”. Nästa dag meddelar Per Hedberg i stallet att ”Ludvig ska troligen gå barfota runt om nu”. Men på torsdag dementeras detta av Svanstedt, ”nix, skor på”, innan vi på fredagen kan läsa att Per Hedberg är bergis på att ”Hästen ska gå barfota, då blir han vassare.”

Hur det blev? Barfota – tror jag. Om det nu stämmer, det som står i programmet?

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM