Läs proppen och lira sen

TRAV

Kämpigt att vara spelare.

Man ska ha koll på allt: form, balans, motstånd, kusk"

Sen ska chansen bedömas i förhållande till oddset.

Men svårast av allt - körs kraken för vinst?

Läs propparna och lira sen. Det är inget dumt råd till en seriös travspelare. Med "propparna" menas propositionerna, villkoren för att en häst ska få vara med i ett visst lopp.

Låt oss titta på ett exempel för att tydliggöra problemet med så kallade propositionsstyrningar, ett ofog som alltid funnits och något som vi bör försöka skydda oss emot, även om det är snudd på omöjligt.

En häst startar i ett vanligt V65-lopp på Solvalla. Han står med tillägg, har ändå hyfsat läge och i förstapris väntar 40 000 kronor. Formen är kanon, i senaste starten gick kusen rasande fort efter en sen lucka på en bonnbana och nu är det dags att kliva in på toton, "att ta betalt" som det lite kaxigt brukar heta. Oddset är spelbart, sex gånger på en pålle som vinner loppet en gång på tre. Tvångslir, som en av mina kompisar skulle ha uttryckt det.

Viktigare uppgifter kanske väntar

Men vänta nu, vi måste göra den där sista kollen. Är det säkert att hästen kommer att köras för seger? Eller väntar viktigare uppgifter.

Vår pålle har tjänat 87 500 kronor och om den vinner nu belönas den med 40 000. I så fall hamnar den på 127 500 i prissumma. Nästa lördag körs ett V75-försök i Eskilstuna, för Klass III över perfekta 2 640 meter och det skulle onekligen vara ett intressant lopp för vår mordvinnare.

Men om han vinner nu kliver han över klassgränsen för Klass III, den går ju vid 125 000. I det här läget börjar varningsklockorna ringa.

En nöjd tvåa

Det kan vara så att man nöjer sig med att bli som bäst tvåa i kväll och på så vis stannar kvar i klassen. Kusken får körorder att anfalla sent, att köra snällt, prepare och "det, eeh, gör liksom heller inget om du sitter fast, typ".

Lika bra att stoppa ner plånboken igen? Eller i alla fall vara medveten om att risken finns och kräva ett högre odds.

Alltså. Fundera alltid om dagens uppgift är perfekt, eller om kanske nästa lopp, V75 är enklast att hålla koll på, gäller. Här är klassgränserna som man alltid bör ha i bakhuvudet:

Klass III: 125 000 kr.

Klass II: 250 000 kr.

Klass I: 400 000 kr.

Brons: 700 000 kr .

Silver:

1 200 000 kr .

Dessa gränser klivs inte över i onödan, så att säga.

Veckans tips

Micke Nybrink