Sporten trav går inte hem - bara spelet

Micke Nybrink: Det blir märkligt när travtränare försöker lära journalister sina jobb

TRAV

Våra travtränare vill att travet som sport ska lyftas fram.

Usch, det är för mycket snack om spel, är en vanlig kommentar.

Det är tydligen skandal att vi spelar på hästarna också.

Sånt borde vi smussla med.

Stefan Melanders uttalande förra veckan tog dock priset.

Han menade nämligen, i sin spalt i Expressen, att travet inte ska ha en seriös journalistisk bevakning. Melander ansåg på fullaste allvar att allt ska skönmålas och att den som försöker se saken från båda hållen är en fara för travet och bör "plockas bort".

Upprinnelsen till att Stefan "CCCP" Melander fattade pennan och totade ner de inte överdrivet begåvade raderna var att jag ansåg att läget inför Elitloppet inte var så himla lysande. Jag tyckte att jag var saklig när jag konstaterade att:

1) Det var trist att Scarlet Knight hade floppat i Finland,

2) From Above tyvärr blivit utkörd av veterinären inför en start,

3) Opal Viking var skadad och att hans nej tack till Elitloppet innebar ett avbräck,

4) Chucaro Ahijuna tråkigt nog hade gjort bort sig i senaste starten,

5) Västerbo Daylight åkt på en omgång som sved av Jag de Bellouet och att man därför kunde undra om sagan var slut nu.

Sånt får man inte säga, det är att vara negativ, tjöt Melander och jag vet inte om vi ska skratta eller gråta. Jag som, i min enfald, trodde att vi ville ha en balanserad bevakning av travet, precis som alla andra sporter har. Men, nej, inte om Melander får regera. Då ska vi sopa under mattan och låtsas som att allt är kanon. Vi ska sjunga hela vägen till galgen.

Ryggdunkningar och hyllningar

Visst blir det märkligt när travtränare försöker lära journalister hur vi bör sköta våra jobb? Det finns fler exempel och den vanligaste åsikten är att de aktiva inte vill ha en nyanserad bevakning av travet som sport, eller spel. De uttrycker sig inte så, de menar istället att vi gräver i skiten när vi gör vårt jobb och försöker ta reda på varför en storfavorit var så dålig. Vi borde istället lyfta fram det positiva, heter det. Jaha, och vad har svenska travjournalister ägnat sig åt de senaste 20-30 åren då? 99 av 100 artiklar är hyllande, ryggdunkande och positiva.

Det kanske är därför travet inte går hem hos den breda massan, i alla fall inte sporten trav. Det kanske är därför den yngre generationen inte nappar.

Men travet som spel är ju lite av en succé. Ja, usch, måste ni verkligen spela också? Det är ju lite av en skandal. Vi kan väl få 100000 i förstapris ändå i det där femhästarsloppet för treåringar på Solvalla som körs utanför V65

?

Veckans tips

Micke Nybrink

ARTIKELN HANDLAR OM