”Städa upp i egna huset”

TRAV

Ibland undrar jag om de som skriver ut loppen aldrig spelar.

För det finns ju inget tråkigare än

1 640 meter auto.

Då stoppar jag ner plånboken.

Nu när Elitloppet är kört - låt oss slippa dessa sprinterlopp.

Det klagas på att vi inte spelar tillräckligt mycket. Omsättningen dippar och publiken sviker vardagstravet. Varför? Pamparna sliter sitt hår och har möten om publikkrisen och hotet från nätbolag och pokersajter.

Jag har ett råd. Städa i det egna huset. Gör loppen spelvänligare:

1) Börja med att kasta ut alla race över 1 640 meter autostart, eller åtminstone, minimera dessa förutsägbara och händelsefattiga lopp. Vi som spelar vill ha en utmaning och något att fundera över, och spänning när vi väl har lirat. Att enbart behöva räkna ut vem som tar ledningen är ofattbart tråkigt.

Vi vill att vår häst ska kunna vinna från femte ytter också. När vi köpt en biljett till ett lopp ska fasen "filmen" bjuda på action, annars slutar vi spela. Vi är inte dumma.

Fler långlopp är framtiden

2) Kopiera fransmännen. Kör fler långlopp över fler volter; var det någon som tyckte att Harper Hanovers, V75-7 i lördags, var tråkigt? Just flerklasslopp måste vara den nya modellen, travets framtid.

Varför ska alla storlopp enbart vara öppna för de rikaste hästarna? Varför kan inte Gidde Palema få jaga ett jättelöfte från Bergsåker som startar 60 meter före och som bara kutat in 200 000 kronor? Varför måste vi få se samma gamla elithästar göra upp hela sommaren? Det enda spänningsmomentet numera är spårlottningen. Ska Gidde få starta innanför Steinlager den här gången? Sen kan de skicka prischecken och snabbspola loppet"

3) Höj förstapriset på bekostnad av de andra prisplaceringarna. Vi, travets största sponsorer, spelarna, vill att det tävlas i loppen, inte att kuskarna backar ner och smyger med till en fin slant.

Det ska löna sig att våga. Fegisarna får åka hem lottlösa.

"Ludde" coolast

Ett mejl får Jörgen Lindström får avsluta för den här gången:

"Elitloppshelgens coolaste ögonblick:

När Kolgjini nickar och ler åt oss i publiken som sitter i sista kurvan när King Kobra stormar in på upploppet i dödens. Han vet redan där att det är klart. Tror inte så många såg detta, men för oss som satt vid finnläktaren var det en fröjd. Helgens coolaste t-shirt: Ludde pullar, resten suger. (sett på en kille inne på herrtoan)."

Veckans tips

Micke Nybrink