Låt kuskarna köra för seger

TRAV

Det är tjafsigt nu.

Ni håller på att ta livet ur vardagstravet, dundrar tränare och hästägare.

Fel, vi tryggar bara framtiden, svarar ATG och STC.

Jag har hittat en lösning som inte kostar en spänn.

ATG och med vd Remy Nilson i spetsen har satt kurs. Det ska satsas på V75 på lördagar, V65 med DD på vardagskvällar, V64 på Solvalla alla onsdagar och V4, Lunchdubbel och Trio på dagtid i veckorna.

Det är där de största prispengarna kommer att finnas. Där tv-kamerorna står, där ATG Live sänder – där läggs krutet. Självklart. Det omvända vore ju ofattbart idiotiskt. Man sänder inte korpfotboll i?stället för Allsvenskan.

Till hård attack

Men det här gillas inte av travets aktiva och dess representanter. Uttrycket ”det kokar i leden” funkar. I facktidningen Travronden gick Magnus Dager, hästägarnas ordförande, till hård attack mot ATG förra veckan. Han påstår att ATG har bestämt sig för att ta livet av småbanorna och småhästägarna genom att låta dem svälta ihjäl, i?stället för att avrätta dem direkt.

Dagens förslag (krav?) är att tio procent av prispengarna flyttas från V75 till vardagstravet.

Jag köper det rakt av. Inte som hästägare och aktiv, fördelningspolitiken inom travet finns det andra som förstår bättre. Nej, jag gör det som oroad spelare, som börjar få nog av alla läggmatcher.

Sänk andra- och tredjepriset med motsvarande tio procent. Gör det i alla lopp, överallt. Ös sen in överskottet där det som bäst behövs, var kan ni debattera om, jag vet inte.

Måste börja hända saker

Men jag vet att det blir fan så mycket roligare lopp om kuskarna tvingas köra för seger, om det knappt lönar sig att köra till spets, kolla på oddstavlan och släppa till den som står i lägsta oddset.

Jag har tjatat om det här så länge att jag börjar tröttna på mig egen röst, förmodligen kunde jag ha letat rätt på någon gammal text och återanvänt. Grejen är att det måste börja hända saker i loppen igen, innan alla spelar poker i?stället. I?dag blir det ju krigsrubriker om någon svarar ut en favorit i mer än 100 meter. Så ovanligt är det.

Nu står alla kuskar, tränare och hästägare och skriker, röda i synen: Nybrink, ditt nöt! Att sänka andra- och tredjepriset innebär ju inte mer pengar till oss.

Jo, på sikt kommer det att ge er massor, eller ni kommer i alla fall att få det bättre och travet kanske överlever som sport. För med roligare lopp, med favoriter som synas, med tävling – då kommer vi att spela mer.

Och det är vad allt handlar om. Utan spel, ingen sport.

Veckans tips

ARTIKELN HANDLAR OM