Fler ska bli vinnare

Sportbladet reder ut hur nya travspelen fungerar

TRAV

I dag är det premiär för V64.

Från och med i morgon körs V65 på Dagens Dubbel-banan alla dagar utom onsdag, lördag och söndag.

ATG vill skapa fler vinnare och öka chansen till större utdelning.

Sportbladets spelredaktör Mattias Karlsson svarar på frågor om vad det nya spelupplägget innebär.

Vad är ATG:s anledning till att återgå från V65 till V64 på onsdagar?

ATG:s vd Remy Nilson har alltid förespråkat så många vinnare som möjligt. V64 lades ner efter att han försvann till SVT, när Remy nu är tillbaka återinförs det. Margareta i Hjo vill vinna så ofta som möjligt, och när hon kommer tillbaka till spelombudet för att hämta ut sin vinst spelar hon ofta för den. På V65 har sju procent spelarna vunnit, på V64 ska det bli 20 procent.

Jackpott mer sällan

Var inte en av anledningarna till att V64 lades ner att det sällan blev utdelning på fyra rätt?

Utdelningen på fyra rätt uteblev mer än varannan gång, det kritiserades av media och spelare. Nu har ATG försökt åtgärda det genom att sänka lägsta utdelningen från tio kronor till fem kronor och ändra pottfördelningen mellan sex, fem, fyra rätt från 50, 20, 30 till 40, 20, 40 i procent, samma som på V75. Det ska ge jackpott på fyrorna var åttonde vecka enligt beräkningarna.

Spela flera potter i dag

Kommer inte V64 skrämma bort storspelarna som jagar de stora pengarna?

För dem och djärva småspelare finns möjligheten att kryssa i en ruta att spela V6, det vill säga bara spela om sexrättspotten. Prickar man då sex rätt får man 2,5 gånger utdelningen. När det är en svår omgång som i dag tycker jag personligen att det är värt att spela om alla potter. Det är intressant att upplägget öppnar för olika strategier.

Vad innebär det för spelarna att det blir fler V65 istället för V5?

Ett lopp till kräver i princip större system. Samtidigt har man råd att ha fel i ett lopp och ändå vinna pengar.

ATG:s tanke är att det ska finnas chans att bli miljonär varje dag i veckan – där det spelas V5 blir det också dubbla vinsten för den som är ensam vinnare på det spelet.

Får banorna mer pengar för prissummor till hästägarna när det blir fler lopp, eller riskeras det att bli sämre klass på loppen?

ATG tillskjuter inte mer pengar än tidigare. Man har vädjat till banorna att fördela prispengarna så att det blir attraktivt att tävla i V65.

Mattias Karlsson