För många småpåvar

TRAV

Spelarna är travets hjältar.

Det är vi som är motorn.

Men sen har vi hästägarna också – travtränarnas mjölkkossor.

Frågan är hur länge de står snällt kvar i båset.

Travsporten är speciell. ”Speciell”, det ordet brukar sambon använda när hon tycker att någon är en idiot. ”Han är lite speciell”, säger hon då. Nu var det inte så jag menade, bara att travet är en sluten värld med egna, underliga normer och allra högst i hierarkin sitter travtränarna, essen, på en piedestal. Det är dem alla beundrar och vill vara kompis med, eller åtminstone få prata med någon gång i månaden.

Därför köper många travintresserade häst, för att få in en fot i ett stall och känna sig delaktiga, inside. Med lite tur kanske hästen blir hyfsad också, eller går rent av med vinst.

Men det där sista tror nog egentligen inte så många hästägare på. De vet att oddsen är katastrofala, att bara några få verkligen blir rika på sitt hästägande. För de flesta handlar det om att varje månad betala 10 000 spänn i träningsavgift, plus lite salt på räkningen i form av veterinärbesök och ett par nya täcken.

Kunden får fjäska

Det mest svårbegripliga av allt är att hästägaren står med mössan i handen hos travtränaren och sparkar i gruset. Kunden fjäskar för säljaren, förväntas göra det, så har det alltid varit.

Ett exempel är när hästägaren och travtränaren går ut och äter middag. Gissa vem som tar notan? Alltid hästägaren. Speciell värld, eller hur?

Föreställ dig att köparen bjuder bilhandlaren på lunch innan de går tillbaka till kontoret och skriver under.

Så vart vill jag komma? Att travtränare är ena riktiga brakskitar hela högen? Inte alls, bara att branschen är speciell och att det kanske är dags för en förändring. Man saknar inte kossan förrän båset är tomt.

Jag tror att framtidens travtränare måste vara mer kundvårdande. De borde ta hand om sina hästägare och få dem att känna sig som kungar när de kommer på besök. Vissa har redan insett allt det här, det finns suveräna exempel, medan andra fortfarande lever i det förgångna, likt småpåvar.

Till sist: Ni har mejlat om min nyårstext där jag skrev att Svanstedt kör för spö med Gidde Palema i Oslo Grand Prix 2006. ”Dumskalle, spö är förbjudet i Norge!” Men – jag sa ju att det var skandal

?

ARTIKELN HANDLAR OM