Fixa riktigt lir till Frankrike

TRAV

Jag skrev om hästägarna, travets mjölkkossor, förra veckan.

Mottagandet blev mäktigt, tror nästan ni gjorde vågen.

Sämre är det beställt med liret till utlandet.

Spelet till Frankrike är iskallt.

Men först hästägarna, Rickard Olsson skriver så här efter min krönika:

”En sak som hör till är att hästägare överlag inte flyttar sina hästar mellan olika tränare. Fungerar inte pållen hos en tränare är det i många fall bättre att flytta. Istället verkar det som om de är rädda för att de ska bli osams med hästarnas nuvarande tränare. Och fortsätter hosta upp dryga 10 000 per månad. Det ingår ju i en tränares vardag att hästar måste få flytta - trots allt avlönar hästägarna tränarna. Nu är det givetvis inte alltid en lösning att byta tränare eftersom hästen kanske inte kan mer än visat. Men då är det bättre att låta den slippa tävla och hoppas att tränaren har mod nog att säga till ägaren att hästen inte duger.”

Så sant, det flyttas för lite. Våga ta steget, din kuse kanske är en kanon i rätt miljö.

Franska laget skadeskjutet

Annars är det mest snack om Frankrike nu. På söndag avgörs Prix de Belgique, genrepet inför Prix d’Amerique två veckor senare. Det franska hemmalaget är skadskjutet: ”Le Cannibal”, Jag de Bellouet vinnaren av PDA 2005, såg ut som picadorens häst i Tjuren Ferdinand när han startade i söndags. Finns det inga veterinärer på Vincennes?

Som svensk är det därför intressant att spela i de här loppen, våra hästar kutar i alla fall på fyra friska ben. Vi blundar inte och kör.

Katastrofala odds

Tyvärr blir oddsen katastrofala när vi svenskar spelar i en egen pool. Givetvis vill vi, genom ATG:s försorg, spela rakt in i den franska. En häst som ger fyra gånger i vår egen lilla verkstad kan ge 10-15 gånger i Frankrike. Svenska hästar är gigantiskt överspelade här hemma medan fransmännen fortfarande inte fattat att deras hemmalag gör sig bäst på kryckor.

Finns det ingen chans att fixa riktigt lir till Prix d’Amerique? Hoppas det. Då kliver jag in i matchen, annars kan det kvitta.

Skogstokiga spelare

Till sist: Kuskarna måste inse att de inte kan köra hur som helst med en V75-favorit. Det konstaterar jag efter Jörgen Sjunnessons styrning med Information Center i lördags. Vet inte hur många mejl, SMS och telefonsamtal jag fått av skogstokiga spelare. På något sätt får man ta sitt lilla ansvar som kusk när 70 miljoner vilar på ens axlar.