Travfolk, spela själva får ni se!

TRAV

Måste man vara kusk eller tränare för att förstå sig på trav?

Är vi spelare diskade vad det gäller åsikter om dåliga styrningar?

Är det fel av oss att kräva action i loppen när vi lirar?

Det ska redas ut nu, en gång för alla.

Fick ett roligt (?) mejl i helgen och eftersom min ödmjukhet förbjuder mig att publicera beröm kan ni kanske gissa stuket. Här är det:

”Hejsan Micke! Nu blev jag glad att du skrev om hästägarna. Är det någon som pekat med pekpinnen åt dig? Det är hästägarna som är travets hjältar, inte vi spelare. Dessutom går både hästskötare och travtränare före i ledet. Utan hästägare och travtränare kan du inte skriva dina opålästa, dumma kommentarer. Men håll dig till spelet, för hur kuskar ska köra, träna och värma, det begriper du inte. Och vad folk ska göra med sina hästar är upp till hästägarna. Förresten, har du köpt någon häst som Svanstedt kan köra barfota i dödens med i varenda start? Sorgligt att läsa dina krönikor ibland. Som sagt, håll dig till spelet, det andra begriper du inte. Det har du visat vid flera tillfällen.”

Kari är inte ensam

Först trodde jag att det var Kari Lähdekorpi som hörde av sig, kunde nästan höra hans röst, men snabbt insåg jag att personen hette Joakim Sjögren. Hur som helst, grattis Kari, det finns en kille som håller med dig.

Sjögren avslöjar att han själv är spelare. Om han också är hästägare framkommer inte. Men det är ju inget ovanligt att vi som spelar är med på en svans nånstans.

Tydligen retar det många att jag har åsikter om hur kuskarna kör. Den vanligaste kommentaren, när man dömer ut en iskall (vanligtvis passiv) styrning, lyder: ”Kör själv din pajas, du begriper inte det här, har du nånsin suttit bakom en häst?!”

Man måste vara/ha varit aktiv för att äga rätten att tycka något. Annars bör man hålla käften. Själv tycker jag att storspelaren Anders Jonassons svar på det påståendet är briljant: ”Spela själv!” eller ”Man behöver inte kunna lägga frisparkar som Beckham för att anse att just den där var illa slagen.”

Vad det gäller träning sitter jag sällan på några åsikter. Träna på ni bara – så spelar jag. Däremot har jag vid tillfälle haft fräckheten att påstå att det var bättre förr när hästarna fick sträcka ut lite i värmningen. Då var det kul att bänka sig på Valla klockan fyra med en näve stoppur. Nu? Nja, inte lika mycket party, ingen kör nåt och vem vill sitta och glo på en öde oval? Himla konstigt att ingen kommer?

Till sist: Nästa vecka ska vi syna kompisstyrningar. Det regnar in e-post om såna. Håll ut.

ARTIKELN HANDLAR OM