Ni hade mejlat och ni var arga

TRAV

Hemkommen från fjällen sent i lördags kväll kunde jag konstatera att det måste ha hänt saker före V75-1.

Ni hade mejlat och ni var arga.

Jag publicerar ett smakprov. ” Garygeld” skriver:

”Hur i helvete får det gå till egentligen? Ännu en gång har travet visat att man varken har domare eller reglemente att hantera det stora intresse och pengar som travet i dag omsätter. När hemma­sonen och hemmahästen ska vinna är alla medel tillåtna och då sluter såväl domare som övriga funktionärer upp som en man och tillåter det mest flagranta fusk som skådats i en sport på elitnivå.

Och föga förvånande är det Jägersro som åter visar att man inte är kapabla att hålla i tävlingar på högsta nivå. Minns fortfarande förra årets skandalomgång när startbilen stod i vägen för en storfavorit, vilket alla såg den gången, utom domarna. Men det är klart – då var det inte hemmasonen och hemmatränarens ansikten som skulle räddas.

I dag såg domarna saker som ingen annan såg så fort hemmafavoriten tog ett felsteg.

Dessutom var det helt okej för hemmafavoriten att åka ut och byta utrustning! Den behövde heller inte ansluta till voltningen, trots att reglementet så föreskriver.

Erik Adielsson fuskade. Han kanske vann loppet men gjorde sporten och sig själv en otjänst. Jag har ställt frågan förut och jag ställer den återigen:

När ska travet få professionella domare och ett professionellt regelverk?”

Adielsson fuskare? Det vete fan?

Ja, vad ska man tycka? Givetvis känns det underligt. Nu känner jag mig lite offside eftersom jag inte såg allt live. Men att kalla Erik Adielsson fuskare vete fan. Han gjorde väl i stället vad man kan kräva av honom, allt för att vinna med jättefavoriten. Om han inte använt sig av reglementet och tänjt på det till bristningsgränsen – vad hade vi sagt då? Då hade han i stället fått löpa gatlopp för att han inte gjorde sitt yttersta, eller hur?

Om det sedan var så att starterna blåstes av för att rädda favoritens skinn kan jag inte bedöma. Men jag vet att Peter Untersteiner, som dömdes för en av omstarterna, fattade noll.

Frågan som ska ställas är om det råder likhet inför lagen. Tror ni en 100-oddsare fått rumstera på samma sätt som Across the Lines tilläts? Knappast och – skjut mig om ni vill – det ska den inte få heller. En jättefavorit på V75 har vissa privilegier, så är det bara, i alla fall så länge vi inte har proffsdomare som reser land och rike runt och dömer V75 varje lördag.

För vilken vanlig måldomare vågar ta det impopulära beslutet att stryka bort hela Sveriges spik? Vem har den staken?