Micke Nybrink om veckans V64

"Det är dags för proffsdomare"

TRAV

Såg ni V65-2 i söndags?

Kalmars måldomare diskade ettan och tvåan i mål för trängning.

Men hade verkligen måltrean vunnit med lucka?

Tillåt mig tvivla.

Det är dags för proffsdomare inom travet, det är stora pengar ni leker med.

Thomas Uhrberg i ledningen med Ecupos Bitte, Erik Adielsson och Parisienne i rygg, i tredjespår holländskan Strands Pinechic – in på upploppet.

Som vanligt vinglar hästarna lite hit och dit de sista 100 meterna och Adielsson har en lucka mellan de båda andra. 30 meter före mål täpps den igen. Det beror dels på att Ecupos Bitte bryter ut 30-40 centimeter, dels att holländskan vinglar ner lika mycket.

Så visst har kuskarna bakom de båda hästarna gjort fel – man måste hålla rakt spår på upploppet. Men att gå så långt att man diskar båda och ger segern till Parisienne är oerhört drastiskt.

Parisienne hade aldrig vunnit

Jag har tittat på upploppet många gånger och kan inte få in i min skalle hur Parisienne förmodas hinna fram till seger med fritt spurtutrymme.

Så pigg är hon inte och så explosiv att hon kan ta en längd på så kort sträcka. Glöm det.

Men Kalmars måldomare, Thomas Olofsson, är helt säker på sin sak. Så här sa han till travnet.se om sitt domslut:

– Båda hästarna bryter ett halvt spår vardera. Vår bedömning är att Parisienne och Erik Adielsson vinner loppet annars och vi valde att diska. Ett svårt beslut men vi var helt överens.

Thomas Uhrberg är, föga överraskande, mer inne på min linje.

– Diskningen är fullständigt horribel och det sämsta jag sett på en travbana. Hur kan de vara så säkra på att Adielsson vinner annars? Nu får det vara nog, vi måste göra något och

proffsdomare är kanske enda lösningen? Det handlar ju om stora pengar. Undrar vad de som spikat Ecupos Bitte (18 för 10) tycker? säger Uhrberg.

Talar för döva öron

Kravet om ambulerande proffsdomare på de stora riksspelen är gammalt, vet inte hur många journalister som tagit upp det genom åren men minns att jag själv propagerat för det sedan mitten av 1990-talet. Men vi talar för döva öron.

Är det inte märkligt att en sport som omsätter 11 miljarder på spel varje år inte kan se till att de som dömer de stora loppen vet vad de sysslar med? Borde inte såväl spelare som kuskar kunna anta att ribban ligger lika högt, vecka efter vecka?

Veckans tips

Micke Nybrink