Fusk eller en ren spelstöt?

TRAV

Det rådde upploppsstämning i lördags när travet misshandlades till

oigenkännlighet i TV4.

Ni slog rekord i mejlande och många ska aldrig mer spela.

Frågan är vad de som spelade Night Rider E. i tisdags tycker? Lägger ni också av?

Som jag skrev i söndags. Jag såg V75-loppen live och drabbades inte av slakten strax före klockan sex. Att först visa sju rappa upplopp, sex minuter före utsatt programstart, och sen – när det blev mål direkt i ”sudden” – visa loppen i sin helhet, ”okej, här har ni skiten då”, retade gallfeber på spelarna.

Såna här mejl har jag fått i hundratal:

”Vi är tre som spelar ihop på V 75. Vi gör systemet var tredje gång, man klurar hela veckan, läser allt, ändrar, svettas. Påskbuffe klockan 16.00. Hela köret öl, snaps? På med teven kl 18.00. Katastrof! De kör travet på åtta min. Varför? Jo, de visar hockey, ett par tusen jävla matcher varje år, minst, jävla källarsport! Det kan väl inte vara mer hundratusen som tittar på det. En miljon, minst, stänger av teven direkt, en del kanske kastar ut den (teven alltså) och svär. Varför går travet alltid i andra hand?

Bengt Klintberger uti Huddinge”

Stallkamraten fick fritt fram

Men jag undrar om det inte var värre på Axevalla förra veckan? V65-5 var ingen vacker syn. Åke Svanstedt var storfavorit med Night Rider E. (87 %) och hästen stod med tre ben i mål. Han var megaspik på både V65 och DD. Miljoner hade investerats på att han skulle vinna.

Med i loppet fanns även stallkamraten Hugg Lloyd (2 %) som gjorde comeback efter ett års vila, körd av Frank Nilsson.

Hugg Lloyd tog snabbt spets och Svanstedt gled fram snett bakom. Han gjorde ingen ansats alls att köra till ledningen, vilket inte hade varit så konstigt med tanke på att han stod i 1,50. Första 1 000 gick på 1.19 och Svanstedt lät Hugg Lloyds göra som ha ville i spets. Mitt i sista sväng började han köra lite men då var det så dags. Hugg Lloyd höll undan till säker vinst till 19 gånger pengarna, före jättefavoriten.

Det var tragiskt att se och man behöver inte vara någon konspirationsteoretiker för att misstänka stallet för fusk och en ren spelstöt.

Vad jag vet måste man köra för bästa möjliga placering, även om stallkompisen leder och det blir ju ganska flagrant när man inte ens försöker, trots att hästen är gigantisk favorit.

Konstigt nog har det varit knäpptyst efteråt, ingen har höjt rösten, ingen har ifrågasatt. Har vi ingen journalistiskt bevakning av sporten och spelet? Och vad tyckte måldomaren?