Elitloppets status sjunker ständigt

TRAV

Elitloppet håller på att förvandlas till ett SM över kort distans.

Den känslan har jag fått de senaste åren.

Utlänningarna är ointresserade.

Något måste göras, något drastiskt.

Jag vill inte se fler än fyra svenska hästar bland de 16 utvalda.

Visst var Olympiatravet ett bra lopp – men om man ska vara ärlig var det inte bättre än en final i Gulddivisionen. Det var snudd på genomgående svenska hästar, Kito du Vivier undantagen, och det var samma gäng som vi ser var och varannan vecka.

Så börjar det kännas med Elitloppet också.

Solvallas Internationella Elitlopp har förvandlats till ett sketet kortdistans-SM. Under de senaste åren har nämligen utlänningarna lyst med sin frånvaro, om vi bortser från någon enstaka häst från Norge eller Finland. Jag minns dem knappt.

Annat var det förr, när de svenska hästarna betraktades som utfyllnad och stod på stallgångarna och skakade av fruktan inför de stora kanonerna från utlandet som väntade i försöken. De oslagbara monstren: Ideal du Gazeau, Jorky, Mack Lobell, Sea Cove, Cocktail Jet, Moni Maker, Varenne och allt vad det hette.

Jänkarna vet inte vad Elitloppet är

Numera är det precis tvärtom. De svenska hästarna är favoriter, motståndet består av någon enstaka utlänning som all spänning byggs kring. Förra året var det Steinlager.

Intresset blir allt mindre från utlandet. Fransmännen rycker på axlarna, de låter hellre sina hästar verka i aveln än att tävla i två stenhårda heat samma dag, på bortaplan, mot ett sammansvetsat svenskt landslag.

Jänkarna vet knappt vad Elitloppet är för något. De har egna storlopp med samma, eller större, prispengar.

Okej, nu börjar det låta lite bättre. Solvalla säger att Jag de Bellouet är sugen.

Hoppas det. Men jag litar inte på fransmän, inte ett skit.

Det ska även komma fler hästar än redan klara Self Professed från USA. Helluva Hush, Vivid Photo, Sand Vic, Justice Hall och Peaceful Way är heta – sägs det. Hoppas, hoppas. Men jag skulle inte spela på det.

Min gissning (eller farhåga) är att vi ändå står där med 10-12 svenska hästar, ett par norska och kanske någon krystat falskflaggad fransmän, typ General du Lupin.

För att Elitloppet ska återfå sin status som världens bästa sprinterlopp krävs en höjning av prispengarna – minst fem miljoner till vinnaren, gärna mer, tänk om det vore tio. Det ska vara slagsmål om platserna, inte bara i Sverige? Fixa en svinrik sponsor. ATG kanske?