Här är lösningen för Järvsöfaks...

TRAV

Järvsöfaks, händelsefattiga lopp och sega tävlingar.

Så såg det ut härom veckan. Vi som står för fiolerna höll på att somna.

Andra gick hem och spelade på riktigt.

Möjligen hade kuskarna hört våra böner för i lördags var det tredje världskriget på Åby.

Om vi börjar från början. Järvsöfaks. Nu är det ju inte så enkelt att om vi slänger ut honom från V75 så är allt frid och fröjd.

Det är en usel lösning.

Personligen tycker jag det är tragiskt att behöva se honom turnera och låtsastävla mot tre, fyra statister, utanför V75. I lördags var det rena ponnyloppskänslan när hans lopp kördes.

Järvsöfaks är det värsta vi sett i kallblodsväg, och kanske det värsta vi någonsin kommer få se. Varför ska han då inte synas på vårt största spel, V75?

De där uppvisningsloppen han joggat de två senaste veckorna, först på Jägersro och senast på Åby, har kanske gett viss publicitet och eventuellt dragit ytterligare 1 000 personer till banorna.

Men – ärligt talat, spännande? Ha ha. Jag har bevittnat båda loppen på plats och folk har mest stått och flinat och diskuterat vem som ska bli tvåa och trea.

Nog vore det bra mycket roligare att se honom stå långt bakom de andra, med en uppgift som känns smått omöjlig, och sedan tvingas spekulera i om han hinner fram.

Jag har ett förslag. Vet inte om det är idiotiskt, troligen – eftersom jag inte kan något om sporten enligt Kari Lähdekorpi, men min dumhet har sällan stoppat mig. Alltså:

Skulle inte J-O Persson själv kunna få bestämma själv hur långt bakom han vill starta?

Om de andra står på start och förstapriset är 110 000 kronor är det upp till Janne att besluta var han vill inleda jakten. 20 meter efter, 40, 60 eller kanske 80?

Ju längre bakom han törs stå desto mer pengar får han vid seger. 20 meters tillägg – 160 000 kronor, 40 – 260 000 kronor, 60 – 400 000, 80 – 600 000, 100 meter efter – en miljon. Inte vet jag, skalorna är inte mitt huvudbry men ni förstår säkert tanken. Vad tror du, Kari? Eller är förslaget kanske, fniss, ett hot mot sporten?

Pengarna får ATG hosta upp (snacka om reklam) och folk lär prata som aldrig förr inför Järvsöfaks start på lördagen. ”Vad fegt av Persson att bara våga stå 40, han hade lätt kunna ta 80.” Eller: ”Hur kan J-O tro att Faksen ska plocka in 100 meter på det där norska kallblodet som ju lätt kutar 23,5 i spets?”

Jag armbågar mig fram till bankanten – troligen med norsken som spik, som emellertid blir ett lätt byte för Järvsöfaks.

Min vanliga stil. Huvudet i väggen.

Men kul var det.

Veckans tips

Micke Nybrink