Värdet finns i ärliga kuskar

TRAV

Vad är det som gör spel på travhästar så roligt?

Jag har funderat på det.

Varför spelar jag inte Lotto eller stryktips?

Svaret är enkelt.

Jag far runt på våra travbanor för tillfället, det är Jägersro ena dagen, Åby den andra och Skellefteå den tredje. Det har varit lördagar och V75 har kommit till stan. Dessutom är jag på Solvalla varje onsdag och vimsar runt bland stallarna.

I lördags uppehöll jag mig på Skellefteås soliga stallbacke, hela dagen. Gick omkring och pratade med kuskar, tränare och annat hästfolk. Alla jag mötte var trevliga, fullständigt normala och befriande jordnära. Trots att jag förmodligen betraktades som en uppblåst stockholmare, rena ufot, fick jag en massa dunkar i ryggen, leenden och vänligt menade gliringar.

Jag tror att det är lite av travets styrka, alla dessa sköna människor som finns i branschen.

Tränare och kuskar har sedan länge insett vikten att samarbeta med media, vare sig det handlar om tv eller tidningar. De ställer upp på allt, svarar på dumma frågor, står ut med okunskap och är nästan alltid på bra humör.

Storkuskarna är rena proffsen numera. Torbjörn Jansson, Ulf Ohlsson, Jorma Kontio, Adielsson, Goop och Uhrberg och Kihlström. De kommer springande bara vi vinkar med lillfingret och berättar sedan snällt varför de körde så dåligt. Eller, rättare sagt, ger sin syn på saken och rätar ut alla frågetecken. Sen slaktar vi dem! Nä, jag skojar bara.

Inställningen har förändrats

Jag måste säga att det fungerar bra numera. För några år sedan såg kuskarna rött när vi ville veta varför det gått åt helvete. De kunde inte för sitt liv förstå vad det fanns för intresse i att höra varför brakfavoriten galopperat eller slocknat.

De trodde bara att vi ville frossa i deras olycka, att de skulle hängas.

Men det var då det. Nu har de insett värdet av att berätta och förklara och kanske rent av slänga lite käft med journalisten som undrar. Att det inte är på liv och död, att det ingår i showen.

För utan allt snack från deras sida, före och efter loppen, är travet inte lika intressant. De är de aktiva som lyfter sporten och spelet till de höjder vi nu befinner oss på. Vi travjournalister är bara länken mellan publik och aktiva.

Så vart vill jag komma? Egentligen ingenstans. Jag vill bara tacka alla er kuskar och tränare som dagligen svarar på frågor, för att ni är så vänliga, för att ni insett värdet av det ni säger.

Utan er verbala medverkan är sporten - och spelet - död.

Veckans tips

Micke Nybrink