Lähdekorpi är ingen fuskare

Micke Nybrink inför onsdagens V64

TRAV

Kari Lähdekorpi är bara en i mängden.

Travet håller på med något slags svårbegriplig hetsjakt på sina egna.

Övernitiskt och utan urskiljning korsfästs "fuskarna".

De aktiva börjar få något vilt i blicken.

Lähdekorpi åkte dit förra veckan. Tactical var fulltankad med sulfa när han vann ett V65-lopp i Halmstad den 2 oktober och där fick vi förklaringen till varför det har gått så bra för honom genom åren. Karln är en simpel fuskare.

Nej, jag skojar förstås. Alla vet att så är det inte. Hästen har fått i sig medlet av misstag, av en slump eller möjligen på grund av slarv, och sulfa är inte prestationshöjande.

Om man vill dopa finns det tiotusen preparat som är bättre. Kaffe är rena raketbränslet i en jämförelse.

Ändå känns det som om Lähdekorpi utmålas som en bov och straffet som väntar är hårt, fullt i klass med vad en riktig anabolknaprare får. Om jag förstått saken rätt väntar ännu hårdare straff från och med nästa år. Då ska man på allvar ta itu med alla våra "dopare" inom travsporten.

Nackskott för fortkörning

Vad är det frågan om? Ska inte våra hästar få medicin längre? Hur kommer det sig att STC (travmyndigheten) jagar tränare utan minsta urskiljning? Varför får man nackskott för fortkörning, om jämförelsen tillåts?

Det måste väl ändå vara skillnad på att dopa en häst med uppsåtet att få den att prestera bättre, än att ha oturen att den smittas av ett harmlöst preparat?

Så vad borde man göra? Givetvis ska testerna fortsätta, alla ska inse att det är i stort sett omöjligt att klara sig om man försöker sig på en fuling. De ska också få veta att de har slarvat med sin medicinering.

Mitt förslag är att det utdelas gula kort, en varning, till såna som Kari Lähdekorpi, Joakim Lövgren, Rainer Björkroth och allt vad de heter som skrikande har släpats inför skranket det senaste året. Man behöver inte göra en så stor grej av det, ta dem i örat och säg att de får ha bättre koll och förklara att nästa gång... då jävlar.

Men påstå inte att de är fuskare. Det är bara löjligt, ingen tror på det.

Det kommer strula igen

Slutligen: Någon som minns när atg.se funkade en hel lördag senast? Jag lirar till 1,20 att det strular på lördag igen. Någon som bokar? Jaså, inte. Fasen, jag som hade en klar.

Till sist: Många har fått för sig att jag kritiserade Fredrik B Larsson för hans styrning med Giant Superman när jag kallade honom "en bandit som pressade Opal Viking". Glöm det, jag försökte vara ironisk - men det gick tydligen inte alls fram. Larsson, "den banditen...", hade fräckheten att tävla, inget annat, och jag kommer aldrig att såga såna tilltag. Fredrik B satte färg på loppet och får pluspoäng av mig. Att det sket sig är en annan sak.

Veckans tips

Micke Nybrink