Sportbladets V86-tips

Expertens drag till miljonerna

TRAV

Här är Sportbladets V86-tips till onsdagens omgång på SOLVALLA och ÅBY.

Sportbladets expert PER NICKLASSON tippar i jakten på alla rätt.

Vill du bli rik på onsdag? Ta rygg på oss!

V86-1:

Loppet

Den här omgången får bli lite av en läroomgång, så tillvida att vi får se om de som normalt sett går barfota även klarar att gå med skor på ett bra sätt.

Tipsettan

Next to None Sib satt fast senast och såg så ruskigt formstark ut som han gjort i några starter nu. Det här är en mycket bra uppgift då han är alltid är väldigt svår att stå emot från början när han har framspår bakom bilen.

Är han som på slutet borde han bli synnerligen svårfångad från ledningen. Det finns dock ett ”men”, nu måste Next to None Sib gå med skor. Han har inte gjort det på de senaste 13 starterna och över huvud taget få gånger hittills i karriären och han har ännu aldrig vunnit när han gått med skor runt om. Nu tror vi, till skillnad från en del travtränare, att det är viktigare vilken form och vilket skick hästen är i, än vilken balans den går med, det borde i alla fall vara så – hellre en fräsch häst med skor än en ofräsch häst utan skor. Om Next to None Sib är i samma skick som i de senaste starterna borde han alltså kunna göra en bra prestation även med skorna på. Och Björn Goop startar ju hästen trots barfotaförbudet, så han måste ju också tro det.

Motbudet

Elma Lane är också en barfotahäst, men en riktig tuffing. Även hon borde kunna göra ett bra lopp trots skorna på. Vi får se.

Skrällbudet

Ewald F.Boko. Form? Men van vid att gå med skor.

Spetsbuden

Next to None Sib? Även om Elma Lane också är snabb.

! Statistik­vinnaren

Elma Lane.
 

V86-2:
Loppet

Treåriga ston sent på säsongen, vem är minst sliten är nästan frågan man är tvungen att ställa.

Tipsettan

Vi får släppa det här med barfota kontra skor på. Nästan alla hästar går ju barfota hela tiden nu för tiden. Så även stona i det här loppet. Så det faktum att de måste gå med skor nu innebär en omställning för nästan samtliga. Det går därför inte att ta för mycket hänsyn till det. Vi tar oss an loppet som om det vore en vanlig omgång när barfotaförbud inte råder. Cayenne Ovel är lite förbättrad igen efter en svacka. När hon var på topp tidigt i höstas var hon strålande.

Motbuden

In Toto Sund får nog lita till turen, men kan flytta på sig rejält om hon får fritt spurtutrymme. Pandora Face har inte varit med och slagits mot de bästa hästarna i kullen tidigare i år. Trots orutin från det är hon spännande nu. Går alltid med skor.

Skrällbudet

Donatella Center var mycket fin näst senast men kunde inte följa upp den insatsen och var klart sämre senast. Nu när hon har visat sin kapacitet är det ändå värt att varna för henne. Strykningen av Trading gynnar Donatella Center kraftigt. Både ett bättre spår och färre startsnabba hästar innanför nu.

Spetsbudet

Pandora Face kanske är sugen på ledningen.

! Statistik­vinnaren

Caresse.

V86-3:

Loppet

Några oskrivna formkort utmanar vår tipsetta.

Tipsettan

Special One var duktig i somras. Tappade formen lite men är nu på gång igen. Han är kanske inte i toppform än men får han bestämma

i ledningen kan det ­hålla hela vägen. ­Annars finns ju open stretch att tillgå också.

Motbuden

Martini Akema är fin och har ett lopp i kroppen efter långt uppehåll. Denco’s Nemo Kilab är en annan fin häst. Denne räknas främst på sin grundklass eftersom formen måste klassas som dunkel

efter att hästen har vilat från tävling i ett halvår.

Skrällbudet

Amatören Peter Edberg har fin form på sina hästar (har även med Boogie Man i den här omgången) . Graceman är inte ofarlig med lite tur på vägen.

Spetsbuden

Special One är klar spetsfavorit. Det är nog främst Kirin de Zeun som ser ut att kunna utmana.

! Statistik­vinnaren

Ursus Hoff.

V86-4:

Loppet

Ovisst stolopp där taktiska dispositioner är viktiga, exempelvis spetsstriden. Vem är mest sugen?

Tipsettan

Neon Face är rejäl och det behöver hon verkligen vara för att vinna från det här läget. Erik Adielsson i sulkyn är ett plus men i slutändan är Neon Face nog ändå lite utlämnad till om det går fort i täten eller blir uppullat.

Motbuden

Impression är en fin häst som inte är lika vass som för ett par år sedan men fortfarande har kapacitet att duga i sådana här sällskap. Sherry

har bra form och får en fin resa. Det samma gäller för Faith Hill.

Skrällbudet

Kay Adams är formstark. Farlig vid hårt tempo.

Spetsbuden

Sherry tar ledningen. Är kanske som bäst med en smygare men har å andra sidan fin form och kanske vill prova där ändå. Annars bör Impression få överta.

! Statistik­vinnaren

Neon Face.

V86-5:

Loppet

Vi går kort. Alla tre vi streckar är lite svårbedöma på sitt sätt, men vi har ändå gott hopp.

Tipsettan

Salma Silvio är en fin travare som är vår spetsfavorit. Är hon

lite vassare än i comebacken samtidigt som hon får bestämma en bit har hon bra chans.

Motbuden

Elize Boko är ett segervant holländskt sto som garanterat kommer att duga bra i Sverigedebuten. Om hon sedan är allra, allra bäst eller om de bästa svenska hästarna kan matcha henne, ja, det är väl det som är lite svårbedömt. Lonely Star var mycket fin i två raka segrar innan det senast blev dubbla galopper. Hon är svårbedömd nu. Dels för

galopperna senast, dels för att hon måste gå med skor nu. Det var trots allt barfota hon tände till.

Skrällbudet

Kanske, kanske Frida Gertzy med maxklaff. Hon är rätt enkel men hon har fin form och är snabb ut.

Spetsbuden

Salma Silvio har inget roligt spår men vi är ändå inne på att hon kan nå ledningen utan att det kostar alltför mycket. Frida Gertzy vill nog smyga och Adriana Chip är ojämnt startsnabb.

! Statistik­vinnaren

Rya Spin.

V86-6:

Loppet

Lärlingslopp där vi tar ställning, väl medvetna om att vår spik riskerar att hamna lite på mellanhand igen.

Tipsettan

What’s Going On hade inget flyt senast med konkurrenter som var i vägen. När chansen att sträcka ut kom svarade han för ett mycket vasst upplopp. Han kan hamna illa till nu också men vi är beredda att ta den risken. Som han ser ut just nu tror vi att han är klart bästa hästen i loppet.

Motbuden

När det strulade för What’s Going On senast kunde Veams New Moon vinna lätt från ledningen. Hon var fin och kan göra det igen, förutsatt att någon är i vägen för What’s Going On igen…

Skrällbudet

Kattens Chamsin bör få en fin resa i draget.

Spetsbuden

Tagena Run, Veams New Moon och Öre Scoop är snabba ut och alla vill nog till spets.

! Statistik­vinnaren

Öre Sccop.

V86-7:

Loppet

Samma distans och läge men mycket enklare emot för Calvin Borel.

Tipsettan

Calvin Borel tog sig an Dernier Viking senast och han gjorde

det jättebra, men hon är bara för stark. Det finns ingen som kan mäta sig med hennes styrka i det här loppet och den här gången borde Calvin Borel kunna köra sig till ledningen och sedan få bestämma tempot själv. Ofta är Calvin Borel sin egen värsta motståndare och visst kan han fälla sig själv även nu. Men vi tycker att det finns klart mycket mer som talar för honom än det minuset som talar emot honom. Bra spik.

Motbuden

Reckless är värsta motståndaren till Calvin Borel. Men för att han ska bli en riktigt het utmanare vill det nog till att tempot hålls uppe – och frågan är vem som ska se till att det blir så? – för vi har svårt att se att Reckless ska kunna plocka ner Calvin Borel på egen hand. Ska man gardera vidare är det nog bara tre

hästar, kanske till och med två, som man kan lämna.

Skrällbudet

J.T.’s Crown har form och klarar distansen.

Spetsbuden

Go Green Pellini är snabb ut men över den här distansen vill han garanterat släppa när Calvin Borel kommer farande. För det lutar åt att han är först fram.

! Statistik­vinnaren

Brasil Boko.

V86-8:

Loppet

Förr i tiden (för inte så länge sedan) var Big Noon-pokalen ett spännande lopp där det var kittlande att se huruvida de fyraåriga hästarna skulle kunna ta in sitt tillägg på treåringarna. Numera skiljer det så lite mellan hästarna, oavsett ålder, att ingen ens har brytt sig om att anmäla sin fyraåring till det här loppet. Det är sorgligt.

Tipsettan

Rhapsody Ås kanske inte når ledningen och då blir det svårare att vinna det här loppet. Vi tycker ändå att han har bästa chansen, oavsett vilken position han hamnar i.

Motbuden

R.G.’s Thunderbolt kanske tar dödens i stället för stall­­kamraten Rhapdosy Ås? Eller så får han dödens på Rhapsody Ås?

Skrällbudet

Romeus kan nog rensa lite med tanke på läget.

Spetsbuden

Dragster tar emot Rhapsody Ås?

! Statistik­vinnaren

Romeus.

FAKTA

Tipsen och rankning

Kuskligan Solvalla

1) Örjan Kihlström 122 segrar

2) Erik Adielsson 86

3) Björn Goop 67

4) Jorma Kontio 59

5) Ulf Ohlsson 54

Spikarna

Calvin Borel (V86-7) kunde inte matcha urstarka Dernier Viking senast, hon var omutlig. Nu finns det inget sådant styrkefenomen med i loppet och då ger vi Calvin Borel mycket goda möjligheter att vinna den här gången i stället.

Tänk på att …

… vi klivit in i det roligaste kvartalet på travåret. Från 1 december till den 29 februari (typiskt för travtränarna att det är skottår nästa år) är det barfotaförbud som gäller. Det gör gott för såväl

hästarna som underhållningsvärdet på loppen. Och det är väl därför vi håller på med trav, för att

vi gillar hästar och roliga lopp? För vår del får ­barfotaförbudet gärna gälla året runt.

… allt inte är hugget i sten i svensk travsport. I V86-2 kör Jorma Kontio en häst (Trading)  åt Svante Båth samtidigt som Erik Adielsson kör

åt Timo Nurmos (Fabulous Boko) i samma lopp. En rockad!

Stora systemet

Avd 1: 5–4 (6–9)

Avd 2: 5–1–2–6 (4–7)

Avd 3: 1–5–2–3–4–9–6 (12–10)

Avd 4: 11–5–4–2–7–9 (8–1)

Avd 5: 7–9–6 (8–1)

Avd 6: 6 What’s Going On (5–9)

Avd 7: 2 Calvin Borel (6–7)

Avd 8: 6–7–8–1 (5–4)

 4 032 rader/1 008 kr

Lilla systemet

Avd 1: 5–4 (6–9)

Avd 2: 5–1–2–6 (4–7)

Avd 3: 1–5–2 (3–4)

Avd 4: 11–5–4 (2–7)

Avd 5: 7–9–6 (8–1)

Avd 6: 6 What’s Going On (5–9)

Avd 7: 2 Calvin Borel (6–7)

Avd 8: 6 Rhapsody Ås (7–8)

 216 rader/54 kr

Chanssystemet

Avd 1: 5 Next to None Sib (4–6)

Avd 2: 5–1–2–6 (4–7)

Avd 3: 1 Special One (5–2)

Avd 4: 11–5–4 (2–7)

Avd 5: 7 Salma Silvio (9–6)

Avd 6: 6–5–9–3–2 (8–7)

Avd 7: 2–6 (7–5)

Avd 8: 6–7–8–1 (5–4)

 480 rader/120 kr

DD-systemet 1 rad

DD-1: 2 Calvin Borel

DD-2: 6 Rhapsody Ås

Luringen

Det finns några roliga luringar på förhand.

Kay Adams (V86-4) kan vara en sådan.

Bästa spelet

Vi kommer att förlita oss på What’s Going On (V86-6) i morgon. Utan strul har han toppchans.

V5-loppen, Solvalla

V5-1: 2 Call Me Keeper, 6 Julio de Luxe, 5 Rugiada dei Rex.

Outs: 1 Prins Alf.

V5-2: 7 Valeur, 4 Gladiator Gull, 5 La Mia Vacanza.

Outs: 11 Cash Victory.

V5-3: 12 Dixi Sisu, 1 Sodajerk, 6 Uncertain Age.

Outs: 3 Unchaperoned Face.

V5-4: 6 Cantona Mearas, 5 Well Done la Marc,

8 Enge Lincoln.

Outs: 11 Kabanoss.

V5-5: 11 Metallic Beat, 12 Bella Beluga, 1 Utter.

Outs: 3 Manhattan Club.

V86-1:

Vår rankning

  5 Next to None Sib

  4 Elma Lane

  6 Lohman

  9 Monte Major

  3 Boogie Man

  2 Ewald F.Boko

  7 Dollar Access

  1 Paduca Dream

  8 Return to Sweden

V86-2

Vår rankning

  5 Cayenne Ovel

  1 In Toto Sund

  2 Pandora Face

  6 Donatella Center

  4 Shaqline

  7 Fabulous Boko

10 Pimpinette Face

  8 Caresse

  9 Passion Tily
 

V86-3

Vår rankning

  1 Special One

  5 Martini Akema

  2 Dencos Nemo Kilab

  3 Ursus Hoff

  4 Kirin de Zeun

  9 Alston Hall

  6 Graceman

12 Navy Face

10 Melvin Palema

11 Ready After

  8 Diablo Boko

  7 Curtain Call
 

V86-4

Vår rankning

11 Neon Face

  5 Impression

  4 Sherry

  2 Faith Hill

  7 Bear Glide

  9 Kay Adams

  8 M.T.Illustrious

  1 Classification

12 Tarrgona Ås

  3 Lischla Dunder

  6 Occasione Font

10 Lisa C.D.

V86-5

Vår rankning

  7 Salma Silvio

  9 Elize Boko

  6 Lonely Star

  8 Tullamore G.K.

  1 Frida Gertzy

11 Global Runway

  4 Adriana Chip

  2 Rya Spin

  3 Going Popp

10 Elel Joli

  5 Quantum June

V86-6

Vår rankning

  6 What’s Going On

  5 Veams New Moon

  9 Benita

  3 Tagena Run

  2 Kattens Chamsin

  8 Öre Scoop

  7 My Space

  1 Taipan Diablo

11 Anders Gigant

12 Bizzy Sisu

10 Angelina Vacation

  4 Ibra Gigant
 

V86-7

Vår rankning

  2 Calvin Borel

  6 Reckless

  7 Goldomaster

  5 Nice Little Ärt

  4 Go Green Pellini

  1 Kalle

  3 J.T.’sCrown

  8 Brasil Boko

10 Kipling Face

  9 Jolly de Brest
 

V86-8

Vår rankning

  6 Rhapdosy Ås

  7 R.G.s Thunderbolt

  8 Romeus

  1 Dragster

  5 Alan Wadd

  4 Sucre

  9 Toohotforyou

  2 Shafina Hanover

12 Trot Kronos

  3 Taffy

11 Mr Perfect

Per Nicklasson

ARTIKELN HANDLAR OM