”Folk tycker att jag är en idiot”

Jan Halberg sparar storvinsten på banken: Slipper gråta

TRAV

Kompisarna behövde ytterligare en person till sitt V75-system.

Erfarne travtränaren Jan Halberg, 44, högg direkt.

Det gav honom 1,3 miljoner kronor.

– Jag gled in på ett bananskal, säger han.

Foto: kanal75

Han lever för hästar. Efter många år som travtänare är Jan Halberg nu sedan sju år hästchef på Wången, en av Sveriges tre riksskolor för travsport. Spelar gör han sällan.

– Jag är ingen storspelare, det blir en inlämning i månaden ungefär. Så det är inte mig ATG tjänar en massa pengar på.

I stället är det tvärtom. För två år sedan ringde Peter Buhlér, en av hans bästa kompisar, och frågade om han ville vara med på ett stort så kallat Jokersystem.

– Kompisarna var ute efter storvinsten, och det lät intressant.

1 000 kronor senare ägde han en av sex andelar. Men på tävlingsdagen var han ute och jagade.

– Efter sex lopp ringde jag Peter och frågade hur det gick. ”Vi är med”, sa han bara. Men vägrade säga vad det var värt.

När sjuan också gick in steg jublet – tills Peter fick panik.

– Han blev livrädd att det hade blivit något fel på systemet, så han började kolla bongarna. Själv öppnade jag en flaska fin konjak.

Tio minuter senare ramlade 8,1 miljoner kronor in på kontot, och allt var frid och fröjd. De sex kompisarna fick 1,3 miljoner var.

– Alldeles lagom, då får man inte storhetsvansinne. Folk frågade om jag skulle sluta jobba, men jag bara tittade på dem som om de var dumma i huvudet. Hade jag vunnit 50 miljoner i morgon så hade jag ändå fortsatt leva det liv jag har nu.

Vad har du gjort för pengarna?

– Folk tycker jag är en idiot, för jag har dem bara stående på banken. Men i och med att jag inte satsade på några aktier så slipper jag gråta i dag. Jag hade ett lån som jag betalde av direkt, så nu slipper jag räntor och amortering på 7000 kronor i månaden. Det är nästan som jag vann en Trisslott.

Spelar du fortfarande?

– Då och då. Folk frågar ju om jag kan hjälpa till, men jag spelar helst själv. Jag tippar för mycket med hjärtat, och då blir det ibland fel. Är det bara jag som satsat pengar så behöver jag bara förklara för mig själv.

ARTIKELN HANDLAR OM