Nobbar världscupen - för filmmiljonerna

OS-stjärnan: Filmer ger bättre publicitet

1 av 2 | Foto: AP
HOPPAR AV Snowboardåkaren och OS-elvan Magnus Sterner hoppar över delar av världscupen i år, "Den är för dåligt organiserad", tycker han. I vinter satsar Sterner i stället på en ny karriär - som skådespelare.
SPORTBLADET

OS-stjärnan Magnus Sterner struntar i världscupen.

Han ska i stället spela in reklam- och långfilmer.

- Blir man stjärna så handlar det om miljoninkomster, säger Magnus Sterner.

Magnus Sterner har de senaste åren vuxit och blivit Sveriges främsta namn i snowboardgrenen halfpipe.

2001 vann han världscupen. I OS i vintras slutade han elva.

Nu har Magnus Sterner från Leksand bestämt sig för att inte åka hela världscupen 2002-2003.

Ett radikalt beslut. Och ett otänkbart beslut om det handlat om Anja Pärson eller Per Elofsson.

Nu är det snowboard. Där är världscupen ingen lag och brädåkarna har heller inte samma tävlingsinställning som kollegorna på skidor.

Ställer upp hemma

- Jag ska köra tre-fyra deltävlingar. Mer orkar jag inte. Den deltävlingen som går i Tandådalen ska jag givetvis vara med på. Sedan så ska jag vara med på några andra stortävlingar som US Open och Nippon Open. Där är det bra pipe och bra arrangemang, säger Magnus Sterner.

Det finns fler anledningar till att han bojkottar världscupen. Först så tycker Sterner att världscupen är dåligt arrangerad, i alla fall i flera några av de länder som har årliga världscuptävlingar.

- Ta bara i Tignes. Där har vi åkare fått vänta flera dagar på att det ska bli en tävling. De struntar i oss åkare. Sådant orkar jag inte med i vinter. Nu ska jag försöka ligga stilla på samma plats och träna, eventuellt i Mammuth USA. Vill lära mig fler trick och bygga upp en säkerhet i min åkning, säger Magnus Sterner.

Ett annat syfte med den kommande säsongen är att spela in filmer - en bransch som är ekonomiskt mer vänlig än vad världscupen är.

Viktigt att synas

- Blir man stjärna så handlar det om miljoninkomster. Spelar man in många filmer så syns man på marknaden mycket och det är viktigt. Varje år omförhandlar man kontrakten med sponsorerna och då spelar det faktiskt inte så stor roll vad man har gjort på världscupen. Filmer ger bättre publicitet, säger Sterner.

Att Magnus Sterner och flera andra nobbar världscupen kommande säsong är ett hårt slag för huvudarrangören FIS. Även landslagets Stefan Karlsson väljer att gå samma väg som Magnus Sterner.

Andra idrottare som sadlat om till skådisar - gladporr och action

Tomas Ros