Anja Pärson - ensam på toppen

”Jag har aldrig känt mig så lugn inför en premiär”

SPORTBLADET

Pernilla Wiberg har slutat, Ylva Nowén är höggravid och plötsligt är Anja Pärson ensam på tronen i alpina Sverige.

21 år gammal.

Då är Anja lugnare än någonsin.

- Ja, jag har aldrig känt mig så lugn inför en premiär. Tidigare var jag alltid så nervös att jag blev spyfärdig, säger hon.

Foto: SCANPIX
ENSAM PÅ TOPPEN När Pernilla Wiberg har slutat och Ylva Nowén är höggravid är plötsligt Anja Pärson ensam på den alpina tronen. Men 21-åringen från Tärnaby känner sig lugnare än någonsin inför premiären.

Det spelar egentligen ingen roll hur dagens storslalompremiär gick till slut. Sölden är den klassiska tjuvstarten på varje säsong, då skidfabrikanterna vill synas tidigt inför höstförsäljningen.

Säsongen startar på allvar först i Park City den 21 november, i samma OS-backar som Anja tog ett silver och ett brons förra vintern.

- Men jag vill gärna vinna en storslalomtävling i världscupen, eftersom jag inte gjort det tidigare, säger Anja.

- Det är ett av mina mål i vinter.

Och de andra?

- Att vinna slalomcupen och ta VM-guld i St Moritz i februari.

Du var femma i totala världscupen i fjol utan att åka super G. Nu har du lagt till det på programmet?

- Ja, men totala världscupen är inget jag har som mål. Då måste jag vara på pallen i nästan varje slalom och storslalom, plus att jag måste lyckas hundraprocentigt i super G. Men märker jag att jag är med mot slutet av säsongen, så ger jag naturligtvis järnet.

Just det är Anjas styrka.

Att ge järnet.

Och utanför backarna har hon en naturlig begåvning att klara det strålkastarljus många finner så jobbigt. Den egenskapen är värd mycket nu, inför en vinter då Anja står ensam i fokus.

"Inte ensam"

- Men jag känner mig inte ensam. Vi har en bra lagsammanhållning och Pernilla träffade jag inte så många gånger i fjol. Däremot har jag inte Ylva att luta mig mot längre.

Ylva Nowén är med i Sölden för att stötta Anja och de andra, men åker sedan hem till Sverige för att föda sitt första barn, som väntas komma om en och en halv månad.

Och samtidigt kan ett ny stjärna födas den här vintern.

Maria - en ny Anja

Maria Pietelä-Holmner lurar Anja på ett rekord i dag, då hon debuterar i världscupen - endast sexton år gammal.

- Jag var också sexton när jag debuterade, men det vara bara en månad tills jag skulle fylla sjutton. Maria har nyss fyllt. Och hon är en jättetalang.

En ny Anja, precis som Anja en gång var en ny "Pillan".

Så fort har det gått för 21-åringen från Tärnaby.

Mats Wennerholm