Fredrik Nyberg sexa i premiären

Veteranen: Jag är nöjd och glad

SPORTBLADET

I den alpina dampremiären stod två 19-åringar på prispallen. I herrtävlingen i Sölden prisades två 33-åringar.

- Det är mycket svårare att komma fram på herrsidan, säger Fredrik Nyberg, också han 33 år, och sexa i storslalompremiären.

Foto: reuters
Det var rutinerade namn i toppen av resultatlistan i Sölden. Stephan Eberharter vann och Fredrik Nyberg tog sjätteplatsen.

Prislistan från söndagens herrtävling kunde ha varit kopierad från vilken tävling som helst de senaste åren. Den var fylld av välkända namn.

Överst stod det Stephan Eberharter, Österrike, 33 år. Fjolårets världscupgigant visade att han har motivation och styrka att vinna även i år.

- Jag tycker fortfarande att det är så kul med skidåkning, och det verkar som om alla vi äldre bara kör för att det är roligt. Jag tror att vi kommer att hålla på flera år till, säger Eberharter.

Han vann med 13 hundradelar före den regerande storslalomcupsegraren, fransmannen Frederic Covili, 27. På tredje plats kom den schweiziske storslalomsuveränen Michael von Grünigen, 33 och på fjärde den norske veteranen Kjetil Andre Aamodt, 31.

Större bredd

Ingen i de två första startgrupperna i herrtävlingen var under 23 år. I damtävlingen var sex under 23 och flera där bakom var så unga som 16-17 år.

- Bredden är mycket större på herrsidan, det är svårare att slå sig fram där än på damsidan, säger Patrik Järbyn, 33, som förklaring till att killarna i den alpina världscupcirkusen är så mycket äldre än tjejerna.

Att killar utvecklas kroppsligt senare än tjejer är säkert också en av förklaringarna, samt det faktum att tjejerna slutar tävla tidigare gör det lättare för yngre att slå sig fram.

Nöjda svenskar

Patrik Järbyn blev 43:a i söndagens tävling. Några missar i branten kostade honom en plats i andra åket.

- Utan missar hade jag fått en bra tid. Det känns bra för fortsättningen, säger den alltid lika optimistiske västgöten.

Fredrik Nyberg gjorde sin 15:e säsongsstart i världscupen. Och han var nöjd med dagen.

- Jag är nöjd och glad. Jag gjorde två bra åk, men känner samtidigt att det finns mer att ta av, säger han.

- I första åket körde jag lite avvaktande i branten, men i det andra drog jag på. Det var lite studsigt just i branten, men jag är glad ändå.

Kort andraåk

Det blåste inte lika hårt som under lördagens damtävling, då flera åkare hade otur att hamna i vindbyar. Men det blåste så pass mycket att man flyttade ner starten några portar i första åket, och ända ner till damstarten i det andra.

- Det var bland de kortaste storslalomåk jag kört (49,38 sekunder). På grund av att åket var så kort var man tvungen att chansa, det fanns inga marginaler utan det blev lite av vinna eller försvinna, säger Fredrik Nyberg.

Han är nyinflyttad i österrikiska Seefeld och hade bara en timmes bilresa hem från Sölden. Nästa tävling går i Park City, Utah, om drygt tre veckor och Nyberg och Järbyn stannar i Europa för att träna de kommande veckorna eftersom snötillgången i Klippiga Bergen är knapp.

TT