”Det känns konstigt att tänka på vad jag presterat”

Tolv frågor till vår nya alpina stjärna

SPORTBLADET

Pillan Wiberg lade pjäxorna på hyllan i våras.

I helgen presenterade sig hennes efterföljare med dunder och brak. Med startnummer 59 svischade 18-åriga "Jessie" Lindell-Vikarby in på en sjundeplats i världscupsdebuten i storslalom.

Redo att följa i idolens fotspår.

Foto: NISSE SCHMIDT
Ålder: 18 år. Från: Huddinge. Längd: 169 cm. Vikt: 65 kg. Familj: Mamma, pappa och två äldre systrar. Kom sjua i helgens världscupsdebut i Söldens storslalom.

1. Har du insett vad du har ställt till med?

- Det känns konstigt att tänka på vad jag presterat. Jag har sett mig själv på tv och telefonen ringer hela tiden. Det kommer ta ett tag att smälta alla intryck. Men det är bara roligt.

2. Vad har du gjort sen i helgen? - Jag tränade störtlopp i Pitztal med Anja Pärson tisdag och onsdag. Jag gasade på ganska bra. Nu sitter jag på Zürichs flygplats, på väg hem till Sverige.

3. Vad händer den närmaste framtiden? - Det blir ganska mycket medier den här veckan. Sedan ska jag vara hemma i fyra dagar och gå i skolan i Järpen. Efter det väntar två veckors vistelse i USA där jag bland annat ska tävla i världscupen i Park City.

4. Hur kom det sig att du började åka skidor?

- Min familj hade husvagn i Tandådalen och jag började åka skidor när jag var två-tre år. Det är inte så att jag har en skidtokig familj - de åker ibland.

5. När började du tävla? - Den första tävlingen jag var med på var som treåring. Det blev mer när jag gick på lågstadiet. Jag började satsa när jag var 13-14 år. Det var då jag visste att det var skidor jag ville hålla på med.

6. Har du hållit på med några andra sporter?

- Från det jag var tre år till jag var 15 höll jag på med gymnastik. Men jag passar nog bättre för individuella sporter där jag kan bestämma över mig själv och inte behöver ta hänsyn till andra.

7. Hade du någon idol när du växte upp?

- Pernilla Wiberg har varit min förebild. Hon har alltid sett så glad och trevlig ut och presterade enormt mycket. Hon hälsade och grattade efter min sjundeplats.

8. Vad är din styrka som skidåkare? - Jag är ganska aggressiv och har ett starkt psyke. Min tränare Niklas Karlsson har sagt att jag åker respektlöst och den beskrivningen är jag nöjd med.

9. Vad gör du när du inte åker skidor? - Jag går tredje året på det fyraåriga skidgymnasiet i Järpen. Det har gått ganska bra förutom den sista tiden då jag inte har hunnit med pluggandet riktigt. Men det är viktig att få en utbildning nu så man slipper ta igen det senare i livet.

10. Hur skulle dina vänner beskriva dig som person?

- Lättsam, sprallig, ärlig och positiv.

11. Vad gör du på fritiden? - Jag försöker umgås med familj och vänner när jag kan. I Järpen bor jag i en egen lägenhet och det är ganska skönt att få vara för sig själv ibland. När vi åker på läger bor man nästan på varandra.

12. Vad är ditt mål? - Mitt mål före säsongen var att ta medalj på junior-VM i mars. Jag hade ju inte räknat med att det skulle börja så här bra. Nu vill jag försöka få en plats i topp-30. Så jag ska försöka ta så mycket poäng som möjligt.

Johanna Garå