Nyberg tillbaka – slutade 18:e

”Bara skönt att komma upp på skidorna igen”

SPORTBLADET

Skinkan och ryggslutet smärtar, och åkningen var tveksam.

Men Fredrik Nyberg var tillbaka efter kraschen.

Det var det viktigaste.

Därför är den 33-årige svensken trots allt nöjd efter 18:e-platsen i Kranjska Goras storslalom.

- Det gick väl inte direkt jättebra, men när man har ramlat så är det skönt att bara komma upp på skidorna igen och få en tävling i kroppen, säger Nyberg i telefon från Slovenien.

Det var i storslalomtävlingen i Alta Badia för två veckor sedan som Nyberg vurpade otäckt och landade på rygg. Smällen var kraftig, men det kunde ha slutat betydligt värre. Blåmärken, blödningar runt bäckenet och i sätesmuskeln var ett billigt pris att betala för Nyberg, som tidigare varit med och fler - och svårare - krascher.

Blev tveksam

För två år sedan slet han sönder båda knäna i en krasch och spolierade mer än ett halvår i de alpina tävlingspisterna. Den här gången var han tillbaka betydligt snabbare.

Ändå var Nyberg osäker till om han skulle ställa upp i lördagens storslalom.

- Jag bestämde mig först efter inåkningen. Jag har ont i ryggslutet och skinkan och var lite osäker på om det skulle funka, berättar han.

Det är framför allt i vänstersvängar som skadorna gör sig påminda. Det ledde till att hans åkning inte var hundraprocentig, men Nyberg låg ändå på tiondeplats efter det första åket.

I det andra tappade han för mycket tid.

- Man blir lite tveksam när det gör ont, säger Nyberg, som från målfållan fick se amerikanen Bode Miller vinna tävlingen och överta ledningen i den sammanlagda världscupen.

Miller vann före österrikaren Christian Mayer och finländaren Sami Uotila.

Bygga upp sig igen

För Nyberg blir nästa tävling storslalomen i Adelboden om drygt en vecka. Förhoppningsvis har kroppen återhämtat sig ytterligare till dess.

Säsongens stora mål är VM i S:t Moritz i februari, men skadan i sätesmuskeln och ryggslutet har gjort att Nyberg tappat tid. Därför har han svårt att uttala sig om rimliga förhoppningar.

- Nu handlar det mest om att komma igång igen, att bygga upp formen, säger han.

Jakob Sillén/TT