Anja Pärson trea i dag

”Men jag vill vinna varje tävling”

SPORTBLADET

Hon säger själv att hon hade en dålig dag.

Att hon satsade för hårt.

Anja Pärson slutade - trea.

Anja Pärson klarade en plats på pallen för fjärde gången den här säsongen.

- Det är ju i och för sig skönt att ändå vara på pallen när jag åker dåligt, men jag vill vinna varje tävling, säger 21-åringen efter sin andra pallplats på två dagar i alpina världscupen.

Med tredjeplatsen i italienska Bormios världscupslalom följde Anja Pärson upp lördagens andraplats i storslalom och fick trots allt ett någorlunda betryggande besked efter de senaste veckornas bristande stabilitet.

I sina senaste fem tävlingar hade Pärson bara tagit sig ner två gånger, och bland de tre uråkningarna fanns specialgrenen slalom i Lenzerheide och Semmering.

- Därför var det viktigt att ta sig ner i dag, säger Pärson till TT.

Men riktigt nöjd vill hon ändå inte vara, och anledningen är tidsskillnaden upp till suveräna Janica Kostelic. Världscupledaren från Kroatien firade sin 21:a födelsedag genom att ta sin 18:e världscupseger med 2,08 sekunders marginal till österrikiskan Elisabeth Görgl och 2,16 till Pärson.

Kostelic drygade därmed ut sin ledning i den sammanlagda världscupen och blir, förstås, den stora favoriten i VM i S:t Moritz i februari. Det är ditåt som Pärson börjat blicka, och det är därför som varje hundradel redan nu vägs i guldskål.

Drygt två sekunder väger tungt i Pärsons anteckningsblock.

- Visst är det bra att bli trea, men att vara så långt efter Janica är inte vad jag brukar vara nöjd med, säger hon med en ton av beslutsamhet i rösten.

Pressar fram misstag

I det första åket var det en miss mot slutet som kostade svensken värdefull tid. I det andra åket körde hon för hårt på skidornas kanter och hittade inte linjen i sin åkning.

Anders Pärson, Anjas pappa och tränare, har sin bild klar efter slalomtävlingen:

- Det blev lite för mycket laddning för att ta igen det hon tappat i första åket. Janica pressar fram misstag hos oss genom att köra så stabilt.

Pärson och Pärson är ändå inte oroliga.

- Jag vet ju att jag kan slå henne, men i dag åkte jag inte tillräckligt bra, konstaterar Anja, som nu reser med det övriga teamet hem till Sverige och Åre för träning och några mindre tävlingar.

I Bormio var det bara Pärson och Anna Ottosson som kvalade in till det andra åket. Ottosson låg på 14:e plats efter första och tappade en placering i det andra.

Stor dag för Kostelic

I slovenska Kranjska Gora fullbordade Janica Kostelics storebror Ivica en stor familjedag genom att ta sin andra slalomseger för säsongen. Janica och Ivica blev därmed det första syskonpar att ta varsin världscupseger på samma dag.

Ivica vann med 27 hundradelars marginal till österrikaren Rainer Schönfelder med fransmannen Jean-Pierre Vidal på tredje plats.

Johan Brolenius slutade på 16:e plats, 2,47 efter täten, och har därmed tagit poäng i båda sina världscupslalom den här säsongen. En skön revansch för 25-åringen som efter förra säsongen petades från landslagstruppen tillsammans med Martin Hansson. Tack vare lyckade Nor-Am-tävlingar i USA är båda nu tillbaka, även om Brolenius och Markus Larsson fick de svenska platserna i Kranjska Gora.

- Att ta mig in i landslaget igen var ett av mina mål med den här säsongen, och det känns verkligen bra att visa att jag duger, säger Brolenius i telefon från Slovenien.

Larsson slutade på 19:e plats.

Jakob Sillén/TT