- Nazismen var ett sunt system

Kostelic är världens bäste slalomåkare - & beundrare av Hitler

SPORTBLADET

BERLIN

Alpinvärldens nya stjärnskott Ivica Kostelic säger det rakt ut - han beundrar Adolf Hitler och hans mordiska system.

- Nazismen var ett sunt system för en ambitiös människa, säger han.

Leder slalomcup.

Alpinstjärnan förklarar i det senaste numret av det kroatiska veckomagasinet Nacional hur han kunde vinna så övertygande i världscupsslalomen i Kranjska Gora:

- Hemligheten är att jag vid starten var lika väl förberedd som en tysk soldat den 22 juni 1941, säger han.

Den 22 juni 1941 var det datum då Hitler-Tyskland angrep Sovjet"

- Människor godtar demokratin bara för att det ger dem en känsla av att själva ha makt. Det bästa exemplet på en sådan "demokrati" är USA, där en människa vinner presidentvalet även om vederbörande har färre röster än motkandidaten, säger Ivica Kostelic med syftning till när George W Bush kom till makten.

"Som Star Wars"

När det gäller tyskarnas terrorbombning av brittiska storstäder under andra världskriget har Ivica Kostelic också en överraskande hållning att bjuda på. Han liknar luftkriget vid Star Wars - och är begeistrad av tyskarnas ödeläggelser av London, Birmingham och andra städer.

Nazi-epoken i Tyskland från 1933 till sammanbrottet 1945 var "som om man tog 2000 års romersk historia och komprimerade den till tio år" menar Kostelic. Han säger också att kommunismen är långt värre än nationalsocialismen - med motiveringen att när nazisterna satt vid makten var det möjligt för enkla människor att göra karriär, medan kommunisterna förbjöd människor att ha tro och ambitioner.

- För Stalin var det normalt att ge order om att fem generaler skulle dödas direkt när han gick upp på morgonen. Han gav också order om att vänner skulle mördas. Hitler mördade inte generaler varje dag, bara de som själva önskade livet ur honom. Så hade jag också handlat om jag var diktator, säger Ivica Kostelic.

Äpplet faller som bekant inte långt från trädet.

Lovordar Tudjman

Även Ivicas far - som också är hans tränare - slår till med filosofiska betraktelser:

- Tränaryrket är bara intressant eftersom det ger mig möjlighet att undersöka vilka fysiska belastningar de är i stånd att klara av. Det typiska exemplet på sådant missbruk var till exempel SS-styrkorna, säger Ante Kostelic.

Han lovordar dessutom Kroatiens förre president, Franjo Tudjman, som regerade landet från 1990 och fram till sin död 1999.

- Utan hans auktoritära regeringsstil hade Kroatien aldrig blivit självständigt från Jugoslavien. Och om Jugoslavien fortfarande hade existerat så hade varken Ivica eller hans syster Janica haft en chans att bli idrottsstjärnor, säger Ante Kostelic.

Kanske mest känd som Janicas bror

Leder slalomcupen.

Asbjørn Svarstad